BCE: Majorarea dobânzilor încetinește semnificativ creditarea în zona euro

BCE: Majorarea dobânzilor încetinește semnificativ creditarea în zona euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 aug 2023

Acordarea împrumuturilor bancare în zona euro a încetinit din nou în iulie, adăugându-se dovezilor în creștere că majorarea dobânzilor frânează creditarea și creșterea economiei, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creditarea companiilor din zona euro a crescut în ritm anual cu 2,2% în iulie, după un avans de 3% luna precedentă. De asemenea, creditele acordate gospodăriilor au crescut cu doar 1,3% în iulie, după o expansiune de 1,7% luna precedentă, scrie Agerpres.

CONFIRMARE Biofarm vinde imobilul deținut în centrul Capitalei, lângă spitalul Grigore Alexandrescu, pentru 5 milioane de euro, cât 5% din activele totale CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Biofarm vinde imobilul deținut în centrul Capitalei, lângă spitalul Grigore Alexandrescu, pentru 5 milioane de euro, cât 5% din activele totale

La reuniunea din iulie, Banca Centrală Europeană a decis cea de-a noua majorare consecutivă a dobânzii de referință, care a urcat la cel mai ridicat nivel din istoria instituției, și de asemenea a anunțat că își păstrează deschise opțiunile cu privire la necesitatea unor noi majorări pentru a reduce inflația în contextul înrăutățirii condițiilor economice.

"Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 4,25%, 4,50% și, respectiv, 3,75% începând cu data de 2 august 2023", se arăta în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

Ca urmare a deciziei, dobânda plătită de BCE pentru depozitele băncilor comerciale a atins cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2000, înainte ca monedele și bancnotele euro să fie introduse în circulație.

De asemenea, rata inflației în zona euro s-a situat, în iulie, la 5,3%, mult peste obiectivul BCE de 2%. Joi, Eurostat publică datele preliminare privind rata inflației în zona euro în august, analiștii estimând un declin până la 5,1%.

Indicatorii economici arată că în trimestrul trei din 2023 s-ar putea înregistra o contractare a economiei zonei euro, în pofida unui sezon turistic de vârf.

Creșterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activității economice, s-a contractat la 0,4% în iulie, de la o creștere de 0,6% luna precedentă, sub estimările analiștilor, care mizau pe o creștere zero.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi