Belgia strânge o sumă record de la populație din vânzarea de obligațiuni, cea mai mare campanie de finanțare de la gospodării din istoria țării: La un moment dat, o subscriere pe secundă. “Semnal clar" ca băncile să crească dobânzile la depozite

Belgia strânge o sumă record de la populație din vânzarea de obligațiuni, cea mai mare campanie de finanțare de la gospodării din istoria țării: La un moment dat, o subscriere pe secundă. “Semnal clar" ca băncile să crească dobânzile la depozite
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 sep 2023

Belgia a strâns o sumă record, de 21,9 miliarde de euro de la populație, printr-o vânzare de obligațiuni menită să concureze cu depozitele bancare, un semn al popularității crescânde a datoriei guvernamentale, în contextul în care băncile întârzie să majoreze dobânzile oferite deponenților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vânzarea, lansată pe 24 august, a urmărit să preseze băncile să crească ratele la depozite și a reprezentat cea mai mare campanie de finanțare de la gospodării din istoria Belgiei.

De asemenea, este, probabil, cea mai mare vânzare de datorie publică către investitorii de retail din Europa, potrivit Agenției belgiene pentru managementul datoriei publice, citată de Reuters.

Participarea în oferta de titluri de stat pentru populație a scăzut cu o cincime față de exercițiul din primăvară, dar chiar și așa suma de peste 480 milioane euro depășește nivelul unei tranșe de la FMI din anii ‘90 CITEȘTE ȘI Participarea în oferta de titluri de stat pentru populație a scăzut cu o cincime față de exercițiul din primăvară, dar chiar și așa suma de peste 480 milioane euro depășește nivelul unei tranșe de la FMI din anii ‘90

Peste 600.000 de belgieni au cumpărat titluri de stat la emisiunea de săptămâna trecută. Obligațiunile au scadența la un an și plătesc o dobândă de 3,3%, peste ratele de până la 2,5% oferite de băncile comerciale la depozitele pe un an,  potrivit site-ului belgian de agregare Spaargids.

Scadența, mai scurtă decât cea a obligațiunilor menite pentru investorii de retail în Belgia, reflectă conturile de economii care măresc plata pentru deponenții care își blochează banii în bancă timp de un an.

În condițiile în care dispun de lichidități suficiente, creditorii europeni nu au ținut pasul cu dobânzile în creștere în ceea ce privește ratele oferite deponenților, ceea ce a declanșat un val de retrageri din partea gospodăriilor în căutare de randamente mai bune pentru economiile lor.

Obligațiunile emise de guverne și destinate deponenților au devenit o alternativă populară. Anul acesta, Italia și Portugalia au transferat o mare parte din programele lor de finanțare către gospodării.

Și România a atras sume semnificative de la populație din vânzarea de datorie publică.

GRAFIC Cemacon, deținută de fondatorii Dedeman, raportează scădere drastică a afacerilor și profitului. Datoriile urcă puternic. Directorul reclamă prăbușirea pieței în contextul creșterii dobânzilor CITEȘTE ȘI GRAFIC Cemacon, deținută de fondatorii Dedeman, raportează scădere drastică a afacerilor și profitului. Datoriile urcă puternic. Directorul reclamă prăbușirea pieței în contextul creșterii dobânzilor

Dimensiunea cererii pentru obligațiunile belgiene a fost "un semnal clar pentru bănci", a declarat ministrul de finanțe Vincent Van Peteghem pentru Reuters, adăugând că nu se aștepta ca această vânzare să se dovedească atât de populară.

"Deponenții dau un semnal băncilor, pentru a spune: ne așteptăm la un randament mai mare decât cel pe care îl oferiți în prezent pentru conturile de economii. Cerem cel puțin același respect pe care îl aveți pentru acționarii voștri", a precizat acesta.

Jean Deboutte, director la Agenția pentru managementul datoriei publice, a declarat că cererea mare a dus la blocarea sistemelor IT de mai multe ori în timpul vânzării.

"La un moment dat, am avut o subscriere pe secundă", a spus el. "Este o cifră pe care o găsești la Amazon."

 

viewscnt
Afla mai multe despre
belgia
vanzare record obligatiuni populatie
dobanzi depozite
vanzare datorie publica