Cu încurajări din piețele externe, bursa de la București caută din nou drumul în sus. Activitatea de tranzacționare este concentrată pe acțiunile Băncii Transilvania și BRD

Cu încurajări din piețele externe, bursa de la București caută din nou drumul în sus. Activitatea de tranzacționare este concentrată pe acțiunile Băncii Transilvania și BRD

Sursa: Worradirek Muksab / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 oct 2019

Deși pe volume slabe, indicele principal de la BVB a câștigat aproape o treime de procent, însă cele mai lichide acțiuni, cele ale băncilor, au avut o nouă sesiune fără creșteri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O etapă de detensionare în războiul tarifar dintre SUA și China, precum și primele vești bune privind perspectiva unui acord pentru Brexit după o peroadă de angoasă față de o rupere brutală au dat impuls burselor lumii. Indicele Dow Jones Average Industrial a trecut din nou peste pragul de rezistență de la 27.000 de puncte, iar indicele DAX din Germania se tranzacționa cu 4-5% deasupra valorilor de la jumătatea săptămânii precedente.

Un „forcing” pe închidere a fost favorabil pentru piețele bursiere europene dar tabloul Bloomberg nu arată foarte multă decizie: +1,19% indicele Euro Stoxx 50, -0,03% pentru indicele FTSE de la Londra, +1,04% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,15% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,29% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,38% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,09% pentru indicele PX de la Praga.

Surpriză: Rețeaua Clinicile Dentare Dr.Leahu vine la bursă CITEȘTE ȘI Surpriză: Rețeaua Clinicile Dentare Dr.Leahu vine la bursă

Bursa de la București a fost oarecum în aceeași linie, cu aprecieri moderate, condimentul local fiind cel al unei lichidități mici. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,28%, iar indicele reprezentativ BET a crescut cu 0,29%, până la nivelul de 9.545,34 de puncte, nu departe de maximul post-criză atins recent pe un trend ascendent coerent al ultimelor 9 luni. Sub aspect tehnic, piața se află pe un impuls pozitiv după ce indicele titlurilor blue-chip a testat recent, ca suport dinamic, media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21).

Suflul încă este slab, dat fiind ordinele de cumpărare destul de restrânse. Astfel, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 18,14 milioane lei (3,82 milioane euro), concentrat în proporție de 61,84% pe acțiunile bancare. Astfel, pe fondul unor schimburi însumând 7,89 milioane lei în piața reglementată, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 2,3900 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 12,46 miliarde lei (2,62 miliarde euro). Pe același emitent s-a realizat și singurul transfer special din piața deal, în valoare de 1,19 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 0,28%, până la prețul de 14,16 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,14 milioane lei. Săptămâna trecută, fondurile de pensii NN au anunțat că au ajuns la o deținere de 5,01% din capitalul social al băncii.

Prodplast obține aproape 1 milion de euro din Norvegia CITEȘTE ȘI Prodplast obține aproape 1 milion de euro din Norvegia

Tot la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,85%, până la prețul de 1,1900 lei/acțiune, marginal sub maximul recent atins de cotație în piața secundară, după 8 ani și jumătate de prezență a acestor titluri în ringul bursier de la București. Este o mișcare ce a tras în sus indicele fondurilor închise de investiții BET-FI care, însă, a subperformat pieței, cu un avans de 0,16%, până la nivelul de 41.962,71 de puncte. Un emitent din structura acestuia, SIF Moldova (SIF2) a notificat piața că a înstrăinat pentru suma de 1,18 milioane lei participația sa de 19,55% din capitalul social al SPIT Bucovina Suceava.

Tendință atenuată, +0,20%, a avut și indicele energetic BET-NG. Cele mai lichide titluri din structura sa, astăzi cu tranzacții cu puțin peste 1,20 milioane lei, au avut, de asemenea, o zi pozitivă: +1,08%, până la prețul de 0,4200 lei/acțiune pentru titlurile OMV Petrom (SNP) și +0,41%, până la prețul de 37,00 lei/acțiune pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), unde, de asemenea, fondurile de pensii NN au dobândit o deținere echivalentă cu 5,02% din capitalul social.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sif moldova