Fidelis - Subscrieri de peste 20 milioane euro în prima zi a ofertei de titluri de stat pentru populație

Fidelis - Subscrieri de peste 20 milioane euro în prima zi a ofertei de titluri de stat pentru populație

Sursa foto: Bjorn Hovdal | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 iul 2023

După un efort financiar important în oferta Hidroelectrica, investitorii români aduc bani și în noul exercițiu al programului Fidelis.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În sistemul Bursei de Valori București s-au cumulat aproape 1.000 de ordine pentru achiziția de titluri de stat dematerializate destinate populației puse în vânzare de Ministerul Finanțelor Publice. Valoarea agregată a acestor plasamente se ridică la 21,28 milioane lei, preferința fiind pentru instrumentele denominate în moneda unică europeană.

Astfel, titlurile de stat în euro cu scadența anul viitor și având o dobândă de 3,85% (R2408AE) au cumulat subscrieri de 6,09 milioane lei, în timp ce participarea este mai mare, în echivalent 9,25 milioane lei pentru emisiunea în moneda europeană cu maturitate în anul 2028 (R2808AE), aici stimulentul fiind cuponul de dobândă de 5,45%.

Neîncasările Hidroelectrica din facturi neemise clienților s-au dublat în 3 luni CITEȘTE ȘI Neîncasările Hidroelectrica din facturi neemise clienților s-au dublat în 3 luni

Dacă la ediția precedentă, introducerea criteriului donării de sânge la emisiunile în lei a creat confuzie și în prima parte a programului de subscriereinvestitorii au ezitat să coteze decisiv pe scadența scurtă, de data aceasta ordinele au fost canalizate clar către tranșa la care accesul nu este condiționat, deși dobânda este mai mică, de 6,30%. Astfel, emisiunea cu simbolul F2408C) a adunat plasamente în echivalent 14,44 milioane lei, de 8,6 ori mai mari decât cele de 1,67 milioane lei adunate în doar 26 de ordine pe emisiunea donatorilor de sânge (R2408B) și care au optat pentru bonificația unei dobânzi superioare, de 7,30%.

Numeric, cele mai multe ordine, aproape de reperul de 300, s-au strâns pe titlurile de stat denominate în lei cu maturitate la 3 ani (R2608A) și care au un cupon al dobbânzii de 7,20%. Valoarea agregată a acestora este de 13,29 milioane lei.

Exercițiul precedent din primăvară a fost cu cea mai bună participare de la lansarea programului Fidelis, cu subscrieri de 618,39 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis