Fidelis, la final - Subscrieri cu 55% mai mari decât plasamentele cumulate în exercițiul din primăvara trecută

Fidelis, la final - Subscrieri cu 55% mai mari decât plasamentele cumulate în exercițiul din primăvara trecută

Sursa foto Michalsuszycki | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 apr 2023

Aproape 18.000 de ordine s-au cumulat în sistemul bursei pentru obligațiunile guvernamentale vândute de stat în programul Fidelis, preferința covârșitoare fiind pentru titlurile denominate în euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Oferta de titluri de stat pentru populație programată s-a închis după ce a strâns subscrieri cu o valoare totală de 618.39 milioane euro, acestea fiind cu 55,39% mai ridicate decât cele însumând 397,95 milioane euro din primăvara trecută și cu 83,86% peste cele cu o valoare agregată de 336,34 milioane euro vândute de Ministerul Finanțelor Publice în luna decembrie a anului trecut.

Suma atrasă de la investitorii individuali depășește confortabil valoarea unei tranșe de la FMI din anii 90 care era echivalentul ținerii pe linia de plutire a economiei României.

Participarea indică o surmontare a aversiunii relative din cursul anului trecut față de escaladarea datoriei publice, dar și o atractivitate mai mare pentru dobânzile mai mari oferite în euro. De asemenea, după o etapă de derapaje inflaționiste, piața s-a temperat și chiar a acceptat pe scadența pe un an la titlurile în lei un randament inferior ritmului raportat al scumpirilor.

Purcari, companie ale cărei acțiuni au căzut cu 50% în contextul conflictului de la Est, propune un dividend cu randament de 5% CITEȘTE ȘI Purcari, companie ale cărei acțiuni au căzut cu 50% în contextul conflictului de la Est, propune un dividend cu randament de 5%

Nu mai puțin de 473,26 milioane euro, au fost aglomerate pe cele 2 emisiuni denominate în moneda unică europeană, acestea reprezentțând 64,50% din totalul ordinelor și 76,53% din valoarea totală a emisiunilor.

Astfel, pentru titlurile de stat cu scadența la 1 an (R2404BE), având o dobândă de 3,70%, au fost introduse aproape 1.900 de ordine pentru un număr de 1,98 milioane unități, echivalentul unor subscrieri de 198,53 milioane euro. Atracția a fost încă și mai mare pentru emisiunea cu maturitate în aprilie 2028 (R2804AE) și având un cupon anual de 5,80%, pe aceasta fiind cumulate peste aproape 7.900 de plasamente cu o valoare agregată de 274,73 milioane euro.

De ce au căzut peste noi scumpirile. Expansiunea monetară combinată cu reducerea ofertei sunt sursa inflației, spune un economist britanic. „Naționalizarea” piețelor de bonduri a distrus cel mai bun radar CITEȘTE ȘI De ce au căzut peste noi scumpirile. Expansiunea monetară combinată cu reducerea ofertei sunt sursa inflației, spune un economist britanic. „Naționalizarea” piețelor de bonduri a distrus cel mai bun radar

Participarea este mult mai slabă pe obligațiunile guvernamentale denominate în moneda națională, existând și neajunsul unei ezitări inițiale la introducerea criteriului donației de sânge. Confuzia s-a văzut când la început, atipic față de celelalte ediții, preponderența plasamentelor a fost pentru maturitatea mai mare unde nu a existat un criteriu nefinanciar.

Cel mai mare interes a fost pentru titlurile de stat scadente la 1 an cu dobândă de 6,70% (R2404A) și pentru care s-au strâns subscrieri însumând 371,94 milioane lei (75,42 milioane euro).
Pentru bonusul de 1% oferit de stat pentru donatorii de sânge cererea a fost la mai puțin de jumătate. Pe emisiunea având această destinație specială și cu o rată de 7,70% (R2404B) au fost plasamente pentru 1,64 milioane unități cu o valoare agregată de 164,44 milioane lei (33,34 milioane euro).

Pe titlurile de stat cu maturitate de 3 ani (R2604A) și având un cupon anual al dobânzii de 7,35% au fost introduse cu puțin peste 1.900 de ordine cu o valoare totală de 179,36 milioane lei (36,37 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis