Sondaj Reuters: Lira sterlină va scădea la 1,15 dolari după activarea articolului 50

Sondaj Reuters: Lira sterlină va scădea la 1,15 dolari după activarea articolului 50
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 nov 2016

Lira sterlină va scădea la 1,15 dolari după ce Marea Britanie va declanșa procedura oficială pentru părăsirea Uniunii Europene, în prima parte a anului viitor, potrivit unui sondaj în rândul analiștilor realizat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din 23 iunie, când britanicii și-au exprimat opțiunea de a ieși din blocul comunitar, lira a pierdut aproximativ 20% din valoare în fața dolarului, iar declinul nu se va opri aici, apreciază cei peste 60 de analiști financiari străini care au participat la sondaj.

Deși majoritatea experților nu se așteaptă ca lira să ajungă la paritate cu dolarul, unele estimări plasează moneda britanică chiar sub acest nivel în perioada imediat următoare activării articolului 50 al Tratatului de la Lisabona. Este pentru prima oară în ultimii peste 20 de ani când un sondaj Reuters privind evoluția lirei indică această eventualitate.

Lira sterlină a coborât sub 1,2 dolari pe piețele din Asia: “M-am îndoit inițial de ce vedeam pe monitor“ CITEȘTE ȘI Lira sterlină a coborât sub 1,2 dolari pe piețele din Asia: “M-am îndoit inițial de ce vedeam pe monitor“

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că va lansa procedurile formale pentru ieșirea țării din UE până la finele lunii martie a anului viitor, iar cei mai mulți analiști anticipează o scădere a lirei până la 1,15 dolari, cotație cu 6% sub cea de la închiderea de luni, de 1,2242 dolari.

Guvernul britanic a fost destul de zgîrcit cu informațiile privind negocierile cu Bruxelles-ul pe tema “divorțului”, ceea ce a generat un val de îngrijorări în piețe referitoare la un Brexit dur pentru Marea Britanie, care ar limita drastic accesul companiilor la piața unică europeană și ar pune presiune suplimentară pe liră.

În pofida acestor temeri, datele macroeconomice de până acum au fost în general mai bune decât estimările analiștilor.

"În 2017, anticipăm că economia va performa un pic mai bine decât se tem unii comentatori și, în același timp, sperăm că vom avea mai multă claritate în privința aranjamentelor pentru Brexit", potrivit analistului Chris Hare de la Investec, care nu se așteaptă la scăderi majore ale lirei în raport cu dolarul.

Moneda britanică s-a apreciat marți dimineață la 1,2254 dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele aproape două săptămâni, după ce Mark Carney a anunțat că va rămâne în funcția de guvernator al Băncii Angliei până în 2019, perioadă care acoperă, teoretic, procesul ieșirii din UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
dolar
sondaj
estimari
analisti