EXCLUSIV One United Properties a atras un grup important de investitori pentru sediul gigantului Infineon, cu care a semnat un contract record

Real Estate&Construcții   
EXCLUSIV One United Properties a atras un grup important de investitori pentru sediul gigantului Infineon, cu care a semnat un contract record

Proiectul One Technology District

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties, fondat de bancherii Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, a atras, printr-o majorare de capital, 10 investitori care să susțină dezvoltarea sediului gigantului german Infineon Technologies. Investitorii sunt acționari, angajați sau parteneri în alte proiecte ale One, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

One United Properties a încheiat în 2023 un contract cu producătorul german de semiconductori Infineon, care prevede închirierea unui spațiu de birouri în suprafață de 20.595 de metri pătrați, pe o perioadă de 15 ani, ceea ce ridică valoarea contractului la 57 de milioane d euro, adică unul dintre cele mai mari acorduri de preînchiriere înregistrate vreodată pe piața locală de birouri.

Pentru a dezvolta acest spațiu, One United Properties a cumpărat de la Immofinanz un teren cu o suprafață de 9.351 de metri pătrați, peste drum de stația de metrou Pipera, și a început construcția unei noi clădiri de birouri cu două subsoluri și 7 etaje, care trebuie livrată clientului în al doilea trimestru din 2026.

În acest sens, dezvoltatorul imobiliar a realizat o majorare de capital, în valoare de circa 6,5 milioane euro, în urma căreia a atras ca asociați în firma care construiește proiectul 10 investitori.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Co-fondatorii grupului Rina Hotels s-au asociat cu miliardarul israelian Shalom Meckenzie și au cumpărat două hoteluri din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Co-fondatorii grupului Rina Hotels s-au asociat cu miliardarul israelian Shalom Meckenzie și au cumpărat două hoteluri din București
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Noii asociați ai companiei care dezvoltă proiectul One Technology District, viitorul sediul Infineon, sunt One United Properties, cu 57,4% din părțile sociale, grupul de investitori Dorin Mateiu, Ionuț Dumitrescu, Bogdan Macovei, Anca Damour, Lucian Crăciun și Mihai Păduroiu, care cumulează aproape 20%, Oana-Adela de Lucia-Barbu, cu 9,16%, firma portugheză de construcții Confrasilvas, cu 5,83%, Mircea Săndulescu, cu 4,67%, Alexandra Dinu, director de investiții în cadrul One, cu 2,14%, și Mihai Păduroiu, CEO-ul diviei de birouri a One, cu încă 1%. 

Omul de afaceri Dorin Mateiu este unul dintre cei mai bogați și discreți români. El a dezvoltat producătorii de mezeluri Elit și Vericom, pe care i-a vândut în 2017 gigantului american Smithfield Foods, după care a devenit mai activ pe piața imobiliară din București. Dorin Mateiu deține peste 6% din acțiunile One listate la Bursa de Valori București.

El a cumpărat clădirea de birouri Nord City Tower din Pipera, o clădire de birouri din Piața Victoriei în care funcționează sediul central al First Bank (vândută, ulterior, cu circa 28 de milioane de euro către One United Properties), a preluat de la omul de afaceri Gheorghe Stelian complexul rezidențial de lux One Rahmaninov, pe care l-a finalizat în 2021 și în care Simona Halep are două apartamente, și mai deține un teren pe malul lacului Grivița din București, unde intenționează să consruiască un proiect rezidențial cu circa 200 de apartamente.

El a mai cumpărat și fostul cinematograf Grivița din zona bucureșteană Basarab și în locul său a început să construiască un bloc cu circa 80 de apartamente, aflat încă în lucru.

EXCLUSIV Leroy Merlin România își mută sediul central și crește spațiul de lucru. Una dintre cele mai mari tranzacții de închiriere în 2025 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Leroy Merlin România își mută sediul central și crește spațiul de lucru. Una dintre cele mai mari tranzacții de închiriere în 2025

Intrarea sa pe piața imobiliară bucureșteană a însemnat și asocierea cu dezvoltatorul de depozite Element Industrial, împărțit egal între Sacha Dragic, fondatorul Superbet, și Ionuț Dumitrescu și partenerii acestuia.

Ionuț Dumitrescu și-a făcut un renume din afacerile imobiliare pe care le-a creat și vândut de-a lungul timpului. El a vândut în 2008 compania Eurisko, pe care a fondat-o alături de Gabriel Marchievici, grupului american CBRE, pentru circa 35 milioane de dolari.

Ulterior s-a concentrat pe intermedierea vânzărilor de terenuri pentru marii retaileri internaționali și pe dezvoltare imobiliară. El a construit în 2009 clădirea de birouri HQ Victoriei, în suprafață de 9.000 metri pătrați, care în 2012 a fost vândută fondului grec de investiții Zeus Capital pentru circa 12 milioane de euro.

În 2015, a cumpărat de la producătorul de bere Heineken România terenul pe care a funcționat până în 2005 fabrica de bere Grivița din București, tranzacție evaluată la circa 15 milioane de euro. La un an diferență acesta a fost vândut dezvoltatorului lituanian Hanner pentru 5 milioane de euro.

La începutul anului 2019, Ionuț Dumitrescu s-a retras din asocierea Forte Partners, care a dezvoltat complexul de birouri The Bridge, și s-a alăturat companiei One United Properties, unde este implicat în dezvoltările de birouri.

EXCLUSIV Lion Capital face o contraofertă surpriză acționarilor Metroul SA pentru terenul pe care familia Bîlteanu are autorizată construcția a circa 500 de apartamente CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lion Capital face o contraofertă surpriză acționarilor Metroul SA pentru terenul pe care familia Bîlteanu are autorizată construcția a circa 500 de apartamente

Bogdan Macovei este fost director de expansiune al Kaufland și Lidl și partener al lui Ionuț Dumitrescu în Element Group, prin care investesc în proiectele de birouri dezvoltate de One United Properties, precum One Tower, One Cotroceni și One North Gate. Bogdan Macovei a fost coleg cu Ionuț Dumitrescu și în cadrul Eurisko, actuala CBRE.

Recent, Macovei s-a asociat cu One United Properties cu planul de a dezvolta o rețea națională extinsă de parcuri de retail, după cum a scris Profit.ro în exclusivitate.

Anca Damour a avut o activitate managerială de 20 de ani în cadrul Carrefour România, pentru care a coordonat politica de expansiune a grupului, iar acum coordonează divizia imobiliară a lui Sacha Dragic. Ea este membru neexecutiv în consiliul de administrație al One și membru executiv în consiliul de administrație al Element Industrial.

Oana-Adela de Lucia-Barbu, mai are investiții și în alte proiecte One prin firma Barin Capital, al cărei asociat este și care este controlată de Romeo Căzănescu, director de țară al Herbalife pentru România, Moldova, Ungaria și Bulgaria și fost director general al Conarg – firma de construcții a lui Valentin Vișoiu, unul dintre partenerii frecvenți ai One United Properties.

Firma portugheză de construcții Confrasilvas, condusă de Jorge Silva Maurício, este la a doua colaborare cu One, pentru care a asigurat manopera necesară montării cofrajelor, fixarea oțelului și betonarea în cadrul ansamblului rezidențial One Herăstrău Towers.

EXCLUSIV Prime Batteries mai ridică o fabrică în Cernica și pregătește o investiție gigant în Fundulea. Lansează și o baterie nouă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prime Batteries mai ridică o fabrică în Cernica și pregătește o investiție gigant în Fundulea. Lansează și o baterie nouă

Valoarea brută de dezvoltare a One Technology District, viitorul sediul Infineon, a fost calculată la peste 67 milioane euro. Construcția clădirii a început în vara anului trecut și avansează conform graficului, potrivit reprezentanților dezvoltatorului.

În data de 18 noiembrie 2024, One United Properties a semnat o facilitate de credit cu Erste Group Bank și Banca Comercială Română pentru finanțarea construcției One Technology District.

Facilitatea constă într-un credit aferent fazei de construcție, în valoare de 28,5 milioane de euro, care, ulterior construirii dezvoltării, va fi transformat într-un credit de investiții în valoare totală de 37,5 milioane de euro și o facilitate de credit de TVA de până la 4 milioane de euro. Împrumutul este scadent în luna iunie a anului 2033.

Clădirea de birouri va încorpora sistemul geoexchange, care va asigura răcirea și încălzirea, fără gaz. Infineon este prezentă în România cu un centru de cercetare și dezvoltare de 18 ani, cu Bucureștiul ca hub principal.

One United Properties a intrat pe piața de birouri în 2017. Portofoliul de birouri al dezvoltatorului are o suprafață totală de circa 116.000 de metri pătrați și o valoare de peste 320 de milioane de euro.

În 2024, One United Properties a închiriat și pre-închiriat 12.850 metri pătrați de spații de birouri și comerciale.  La sfârșitul anului trecut, compania avea în construcție 22.000 de metri pătrați de spații de birouri și avea terenuri pe care are planificată construcția a încă 121.000 de metri pătrați de sedii de firme.

One United Properties a raportat o cifră de afaceri preliminară de 1,4 miliarde de lei în 2024, un profit brut de 440,9 milioane de lei, în timp ce profitul net aferent anului trecut a ajuns la 381,4 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
one united properties
infineon
dorin mateiu
ionuț dumitrescu
bogdan macovei
anca damour
lucian crăciun
mihai păduroiu