Agroland și-a luat acordul acționarilor pentru ca în următoarele 24 de luni să emită obligațiuni corporative.
Adunarea Generală Extraordinară de la Agroland Business System (AG) a votat în favoarea emiterii de obligațiuni corporative, neconvertibile în acțiuni, negarantate, necondiționate și nesubordonate, cu o valoare nominală maximă totală de 15 milioane lei sau echivalent în alte monede, cu scadențe între 3 și 7 ani ani.
Un optim al unui stoc de titluri obligatare la dezvoltarea pe termen mediu a business-ului este de 20 milioane lei, spunea la jumătatea lunii trecute directorul general al Agroland, Horia Cardoș, răspunzând la o întrebare a Profit.ro. Conducerea companiei își lasă doza de flexibilitate: ”Ne uităm atent și la costuri. Nu avem neapărat un plafon pe care să îl țintim.”
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Compania accesează complementar piața obligatară, dar ia act că împrumutul bancar este mai ieftin. Tot în AGEA a fost aprobată contractarea unor facilități de credit pentru capital de lucru, în sumă de 10,00 milioane lei sau echivalent în euro, dar și prelungirea pe o perioadă de 12 luni a facilității de credit sub formă de Overdraft în valoare de 15,00 milioane lei contractată de la Raiffeisen Bank.
Votul din AGEA nu înseamnă o ieșire imediată în piața de obligațiuni. Nu mai departe de acum câteva săptămâni, Cardoș, care este și acționar majoritar cu o participație de 68,25% din titluri, afirma că Agroland nu are planuri imediate, cu atât mai mult cu cât vede turbulențele de pe piețele de capital și nici nu are un necesar pentru obiectivele investiționale ale anului în curs.
„Suntem foarte confortabili din punctul de vedere al resurselor de care dispunem”, afirmă Cardoș, adăugând că undeva în toamnă vor hotărî cu privire la o eventuală mutare în strategia de accesare a pieței de capital.

În Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor s-a aprobat ca, din profitul net de 5,48 milioane lei obținut în anul 2024, nu mai puțin de 5,08 milioane lei să rămână va profit nerepartizat, cu scopul de a fi in reinvestit în dezvoltarea companiei.
Agroland a atras finanțări de 50 milioane lei de pe bursă în ultimii 5 ani. Pe piața obligatară ultima ieșire a fost în luna septembrie a anului trecut, când a plasat titluri scadente în anul 2028 (AGR28) la o dobândă fixă de 9,75%, valoarea tranzacției fiind de 6,92 milioane lei, sub ținta de 15,00 milioane lei anunțată înainte de plasamentul privat.
Cardoș afirmă că din discuțiile cu brokerul își dozase la acel moment așteptările și miza pe un succes limitat. Nu își propuseseră să atragă toată suma respectivă și depindea de nivelul de cotare al investitorilor. „Cel mai important este costul”, rezumă directorul Agroland.