Compania Farmaceutica Remedia a avut o activitate mai intensă în ultimele trimestre de contractare pentru furnizarea roboților BD Rowa, o destinație fiind unul din cele mai importante spitale pentru copii din țară.
Din această vară, secția pentru nou-născuți a spitalului „Marie Curie” din Capitală introduce un robot de farmacie.
Acesta a fost contractat de la Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), furnizor al roboților BD Rowa.

„Reușim să prindem trendul acesta de dezvoltare cu roboți și în România”, spune Valentin-Norbert Țăruș, președintele Consiliului de Adminsitrație al companiei listate la cota Bursei de Valori București.
El spune că doctorul Cătălin-Gabriel Cîrstoveanu este vizionar sub acest aspect și a ales aducerea unui astfel de robot pentru activitatea de farmacie.
Recomandarea lui Țăruș este că trasabilitatea să se facă total, în sistem individualizat, de la prescripție până la pat, dincolo de evidența medicamentelor așa cum acestea pleacă din farmacia unității spitalicești.

Farmaceutica Remedia este furnizor al roboților de farmacie BD Rowa de la începutul deceniului și a avut o perioadă mai intensă de contractare în ultima perioadă.
Aceasta include o livrare în Belgia, dar și o licitație câștigată de Universitatea de Farmacie din Târgu Mureș, unde deja noile generații de farmaciști urmează să fie învățați să lucreze cu acești roboți.
„Lumea înțelege că acolo ne îndreptăm”, spune Țăruș, care este acționar majoritar al Farmaceutica Remedia, cu o participație de 81,53% din titluri, așa cum este raportarea de la BVB de la 30 iunie.
Roboții de farmacie operează în rafturi, iar farmaciștii pot da comanda de la desk, prin calculator, fără a pleca în spate pentru a verifica stocurile. Medicamentele vin în față de pe o bandă transportoare, iar solicitarea farmacitului se poate face fie ferm cu emiterea facturii sau doar pentru verificare, în cazul în care clientul nu știe exact care este cutia pe care o dorește.

Cel mai important, roboții rezolvă o problemă veche a farmaciilor, cea a expirării stocurilor. De regulă, farmaciștii, când căutau în rafturi, se grăbeau să-și servească mai repede clienții și lăsau cutiile cu dată de expirare mai în spate, pentru ca ulterior să constate că a trecut termenul de valabilitate.
Robotul de farmacie are avantajul că știe unde sunt cutiile și fiecare ce dată de expirare are, astfel încât le livrează în ordinea inversă față de termenul de valabilitate.
Farmaceutica Remedia a mai semnat contracte de livrare pentru farmacii de la Iași și Borșa, după cum o solicitare a venit chiar de la Burgas, din Bulgaria. Interesul tinde să sporească în rândul firmelor. „Creșterea va fi semnificativă”, spune Țăruș de la Remedia.

Un alt avantaj al roboților este că ei pot fi lăsați peste noapte să aranjeze stocurile noi de medicamente pe rafturi. Roboții nu lucrează ca oamenii.
Farmaciștii pun mai multe cutii din aceeași marcă de medicamente în același loc pentru a le găsi ușor. Prin contrast, roboții au în memorie felul în care le-au stivuit anterior și iau medicamentele din locurile unde știu că le-au lăsat. Aranjarea pe rafturi o fac după alte criterii, cât de ușor ajunge brațul, ce medicamente sunt solicitate mai frecvent, care sunt datele de expirare.
Compania are venituri de aproximativ 900.000 din serviciile de mentenanță pentru roboții BD Rowa. Cererile de service sunt de 4-5 săptămânal, însă sunt minore precum un braț al robotului agățat sau o eroare de soft, de regulă, remediabile în 5 minute. Remarcabil, 98% din defecțiuni sunt rezolvate „remote”, fără a necesita deplasarea echipelor de service la sediile farmaciilor.
De altfel, în 4 ani de service, Farmaceutica Remedia nu a înregistrat nicio defecțiune care să conducă la scoaterea din uz a respectivilor roboți.
Ei sunt dotați și cu surse UPS pentru cazul căderilor de curent electric. Acestea nu sunt pentru ca robotul să opereze cât timp electricitatea este oprită, ci doar pentru o închidere în siguranță și prevenirea erorilor de soft.