Una dintre cele mai vechi piețe ale Capitalei - transformată în hub cultural

Retail   
Una dintre cele mai vechi piețe ale Capitalei - transformată în hub cultural

The Institute, în parteneriat cu OAR București, anunță deschiderea simbolică a fostului Palat al Primăriei Sectorului 1, cunoscut ca Palatul Galben.

Evenimentul este marcat de organizarea unei expoziții-preview dedicată propunerilor arhitecturale înscrise în apelul de idei „Un centru pentru noi începuturi”, organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București în colaborare cu Primăria Sectorului 1.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Imaginile bucuriei cu Elena Udrea ieșind din închisoare CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Imaginile bucuriei cu Elena Udrea ieșind din închisoare

Concursul a propus transformarea fostei clădiri administrative din Piața Amzei într-un hub cultural și social activ, dedicat comunității și vieții urbane din București, viitorul Centru de Inovare Urbană Piața Amzei. 

Prin proiectul Primăriei Sectorului 1, întreg spațiul Pieței Amzei va funcționa ca o platformă urbană activă și dinamică, aliniată la standardele unui centru de capitală europeană. În acest sens, primele transformări concrete vor începe cu reactivarea unor spații interioare ale imobilului din Piața Amzei nr. 13, cunoscut drept fosta Primărie a Sectorului Galben — o clădire simbol pentru centrul Capitalei și pentru Sectorul 1, cu o istorie strâns legată de accesul publicului și de funcțiunile sale culturale, sociale și administrative. Construită în anii ’30 de arhitectul Nicu Georgescu cu influențe Art Deco, fosta primărie a funcționat în trecut ca bibliotecă, teatru comunal, consiliu local și centru comunitar. În perioada interbelică, Piața Amzei și clădirea „Primăriei Galbene” de la numărul 13 reprezentau a doua zonă din centrul Bucureștiului, după Piața Unirii, în care comunitatea se strângea.

FOTO Sorin Oprescu, fugit în Grecia - surprins relaxat pe terasă în Halkidiki CITEȘTE ȘI FOTO Sorin Oprescu, fugit în Grecia - surprins relaxat pe terasă în Halkidiki

Obiectivul principal al apelului de idei lansat de Primăria Sectorului 1 a fost identificarea unui concept contemporan de amenajare minimală, bazat pe intervenții discrete, dar reprezentative, pentru cele 5 spații situate la etajul 1 al clădirii. Acestea vor fi dedicate expozițiilor, conferințelor, proiecțiilor de film și artelor performative, cu un accent special pe flexibilitate și posibilitatea de transformare rapidă pentru diverse tipuri de utilizări și evenimente.

În 2021, Primăria Sectorului 1 a anunțat punerea în consultare publică a proiectului de transformare a Pieței Amzei într-un hub cultural, urmând să fie amenajate zone pentru manifestații artistice, dar și spații în care turiștii să poată gusta produse din gastronomia autohtonă. Piața va fi concesionată pe o perioadă de maxim 20 de ani, toate lucrările și amenajările necesare urmând a fi realizate de către viitorul concesionar.

Primăria Sectorului 1 și-a propus refuncționalizarea Pieței Amzei și revitalizarea întregii zone adiacente pieței după modelul implementat deja în marile capitale ale Europei.

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

Astfel, administrația locală a Sectorului 1 a anunțat atunci elaborarea unui proiect de transformare a Pieței Amzei într-un hub cultural și un pol al gastronomiei autohtone pentru a o face atractivă atât pentru locuitorii Capitalei, cât și pentru turiștii care vizitează Bucureștiul.

“Aici vor fi amenajate zone pentru manifestațiile culturale și spații hub/co-working demne de zona centrală a unei capitale europene, precum și spații în care turiștii să poată gusta tot ce are mai bun gastronomia autohtonă, după modelul Movenpick Marche sau Vapiano. Pentru a diversifica oferta de produse gastronomice autohtone atât în formă brută, cât și în formă preparată, pe lângă funcțiunea de piață tradițională existentă în prezent la Piața Amzei, trebuie amenajate aici și restaurante, cafenele și servicii de servire mâncare to go și în format food-track”, a transmis Primăria Sectorului 1.

Dimensiunea aplicațiilor de iPhone a crescut masiv în ultimii ani CITEȘTE ȘI Dimensiunea aplicațiilor de iPhone a crescut masiv în ultimii ani

Primarul de atunci Clotilde Armand a afirmat că fiecare capitală europeană are o zonă în care turiștii pot găsi produse culinare autohtone.

"Refuncționalizarea și punerea în valoare a Pieței Amzei și a zonei adiacente, precum și transformarea sa într-o zonă care să combine în mod fericit cultura și gastronomia tradițională este un proiect la care țin foarte mult. Fiecare capitală europeană are cel puțin o zonă sau o piață în care turiștii pot găsi deliciile culinare autohtone, un spațiu viu și atractiv în care cultura și distracția de bună calitate să fie la ele acasă. Locuitorii Sectorului 1 și Capitala României merită un astfel de spațiu", a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Primăria a menționat că în prezent Piața Amzei are o suprafață totală de 3.595,5 mp din care 2.675,4 mp suprafață construită. Regimul de înălțime al imobilului este de 2S+P+1E. De asemenea, clădirea dispune și de o parcare subterană cu 49 de locuri.

“Clădirea actuală are o funcționalitate redusă, iar din punctul de vedere al compartimentării nu mai corespunde cerințelor actuale. Pentru revigorarea Pieței Amzei, imobilul necesită lucrări de optimizare a parcării subterane, refacere a sistemelor PSI pentru obținerea autorizației ISU, etanșeizare și reparare a zonelor de infiltrații la subsoluri și terase, reabilitare sau înlocuire a echipamentelor existente degradate etc”, a explicat Primăria Sectorului 1.

Numărul copiilor obligați să muncească, la nivel global, a crescut pentru prima dată în ultimele două decenii. Pandemia obligă copiii să lucreze ore mai lungi și va aduce încă 9 milioane în câmpul muncii CITEȘTE ȘI Numărul copiilor obligați să muncească, la nivel global, a crescut pentru prima dată în ultimele două decenii. Pandemia obligă copiii să lucreze ore mai lungi și va aduce încă 9 milioane în câmpul muncii

Sursa citată menționează că în acest scop, piața va fi concesionată pe o perioadă de maxim 20 de ani, toate lucrările/ amenajările necesare urmând a fi realizate de către viitorul concesionar, iar singura sursă de venituri a concesionarului va fi desfășurarea de activități comerciale ca rezultat al prestării serviciilor de operare și întreținere a pieței, precum și din colectarea tarifelor din spațiile închiriate.

Piața Amzei este una dintre cele mai vechi piețe ale Capitalei, fiind înființată în anul 1841. În anul 1872 au fost construite halele pieței, după proiectul arhitectului Alexis Godillot. În perioada interbelică, în cadrul procesului de modernizare a Bucureștiului, s-a decis demolarea halelor din Piața Amzei, în locul acestora urmând să fie construită o clădire modernă.

viewscnt
Afla mai multe despre
amzei
piata
armand
hub