Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România.
″Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale îi arată pe candidații la președinție Nicușor Dan și George Simion în contexte false, în care par să gireze o așa-zisă oportunitate de investiție guvernamentală numită Neptun Deep. Atacatorii se folosesc de numele proiectului Neptun Deep, cel mai mare proiect energetic aflat în prezent în derulare din România și primul din istoria României care vizează explorarea și producția de gaze naturale la mare adâncime în Marea Neagră. Escrocheria promite fiecărui român un venit lunar de 9.000 de lei, în schimbul unei ″contribuții de activare' de doar 1.400 de lei″, se menționează într-un comunicat al Bitdefender, citat de Agerpres.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Potrivit reprezentanților companiei, în aceste videoclipuri manipulate cu AI, candidații par să susțină că Guvernul ar fi lansat un nou program economic de sprijin, bazat pe proiectul Neptun Deep. Potențialele victime trebuie convinse că ″aceasta este șansa României pentru independență financiară. Investind doar 1.400 de lei, fiecare cetățean poate primi lunar un venit pasiv de 9.000 de lei″.
Experții Bitdefender subliniază că videoclipul deepfake cu George Simion a fost deja eliminat de pe Facebook, însă versiunea cu Nicușor Dan nu a fost încă ștearsă ″și continuă să atragă reacții și distribuiri într-un ritm accelerat″.
Aceștia explică faptul că, după ce utilizatorii accesează linkul din videoclip, sunt redirecționați către site-uri false, atent concepute să imite pagini oficiale din presă sau ale unor instituții guvernamentale. Una dintre aceste pagini prezintă un articol fals care copiază aspectul unui popular site de știri din România unde apare fostul candidat la președinție Călin Georgescu.

Articolul pretinde, în mod fals, că politicieni de rang înalt - inclusiv fostul președinte Klaus Iohannis - ar investi în această ″platformă″ pentru a câștiga sume mari, fără efort.
Altă secțiune include un testimonial inventat al unui utilizator, care susține că o investiție de 950 de lei s-ar fi transformat în peste 3.700 de lei în doar câteva ore - un ″randament″ complet nerealist, folosit pentru a păcăli persoane vulnerabile.
Această tactică nu este nouă. Bitdefender a documentat în 2024 un val de escrocherii cu investiții false care implicau recomandări neadevărate din partea celebrităților, deepfake-uri audio generate cu AI, site-uri de știri clonate și testimoniale fabricate.