Compania românească de zboruri charter Dokia Air, nou-intrată pe piață ca operator de zboruri VIP, intenționează să se extindă în segmentul avioanelor business cu rază lungă de acțiune, anunță directorul executiv Florin Susanu.
Compania a început operațiunile cu un Falcon 2000LXS nou-nouț, YR-NDV (msn 412), și a obținut un certificat de operator aerian românesc (AOC) în octombrie 2024.
Cu toate acestea, aeronava, cu o rază de acțiune de 4.000 de mile marine, s-a dovedit insuficientă pentru a satisface întreaga cerere.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

„După ce am început cu un avion super-mijlociu, ne-am dat seama că există o nevoie de o aeronavă cu rază lungă de acțiune, nu în special în România, ci în principal în Europa.
Ne propunem o aeronavă cu o rază de acțiune de până la 6.000 de mile marine, un avion business cu rază lungă de acțiune, nu neapărat un model cu rază ultra-lungă de acțiune”, explică acesta, citat de ch-aviation.
Deși Dokia Air nu exclude alți producători, noua aeronavă va fi cel mai probabil o Dassault Aviation. „Am construit o relație solidă cu Dassault și, după aproape un an de operare a Falcon 2000LXS, am constatat că produsul este foarte bun”, a spus Susanu.

Privind în perspectivă, Dokia Air intenționează să introducă servicii de management al aeronavelor. „Am avut discuții cu persoane interesate să își plaseze aeronavele sub AOC-ul nostru și suntem deschiși să oferim acest serviciu”, a spus Susanu. Deși majoritatea potențialilor clienți sunt persoane fizice cu sediul în România, „suntem deschiși și clienților străini, având în vedere că operăm sub un AOC EASA”, a adăugat el.
Nisa, Londra și Paris se numără printre principalele piețe unde operează Dokia Air.
În toamnă, compania a introdus în serviciu o nouă aeronavă, Dassault Falcon 2000LXS, pentru a furniza servicii de transport aerian de lux clienților locali și regionali.
Prețul unei astfel de aeronave variază între 20,95 milioane de dolari și 36,5 milioane de dolari, conform portalului GuardianJet.

Potrivit companiei, acesta este primul model Falcon din România - VEZI FOTO MAI JOS
George Brăiloiu a intrat în atenția publică în 2011, când a cumpărat cu peste 400.000 de euro, la o licitație desfășurată la Paris, manuscrisele eseistului și filosofului Emil Cioran, pe care le-a donat ulterior Bibliotecii Academiei.



