Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a primit 13 oferte în cadrul unei licitații pentru produse software, hardware și de asigurare a securității cibernetice în vederea extinderii și eficientizării Serviciului de urgență 112, contract estimat la 40,89 milioane de lei, fără TVA, conform datelor Profit.ro.
Ofertele au fost depuse de Amerilex, Metaminds, ETA2U, Arctic Stream, Orange Romania, Data Core Systems, RADCOM, Vodafone Romania, Critical Technologies, Datanet Systems, Net Brinel, Power Net Consulting și asocierea Intelli Technologies (lider) și Ascenta IT Services.

"Serviciul de urgență 112 reprezintă legătura vitală între cetățeni, agențiile specializate de intervenție și, implicit, resursele/forțele dispuse în teren, fiind unicul punct de contact prin care se poate solicita asistență imediată în caz de urgență.
În prezent, accesul la Serviciul de urgență 112 se poate realiza prin apel de voce, prin intermediul serviciului eCall (conexiune de voce și transfer de date, inițiate automat, în cazul producerii unei coliziuni, sau manual de la bordul autovehiculelor), precum și prin serviciul VoWiFi (apel de voce prin intermediul unei rețele Wi-Fi în absența acoperirii din rețeaua operatorilor mobili). Persoanele cu deficiențe de auz și/sau vorbire pot anunța urgențele prin SMS la numărul 113, în condițiile prevăzute în OUG nr. 34/2008.

Prezenta achiziție contribuie la implementarea proiectului „Extinderea și eficientizarea Serviciului de urgență 112 oferit cetățenilor”, care va fi finanțat în cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare - PoCIDIF, Obiectivul specific RSO1.2 Valorificarea avantajelor digitalizării, în beneficiul cetățenilor, al companiilor, al organizațiilor de cercetare și al autorităților publice (FEDR), Acțiunea 2.2. E-guvernare și digitalizarea în beneficiul cetățenilor/2.2.1 E-guv în administrația/instituțiile publice, Măsura 1 Servicii publice destinate cetățenilor și/sau firmelor identificate în CSP gestionat de ADR și/sau în concordanță cu Politica eGuv", scrie în caietul de sarcini al licitației.
Implementarea proiectului va permite creșterea accesibilității Serviciului de urgență 112 oferit cetățenilor, inclusiv pentru utilizatorii finali cu dizabilități, precum și îmbunătățirea mecanismului instituțional dedicat intervenției la evenimentele semnalate de aceștia prin digitalizarea unor servicii precum serviciul de informare și alertare pentru autorități în situații speciale și de criză, respectiv prin extinderea capacităților și optimizarea proceselor de preluare, procesare, operare, dispecerizare, management integrat, intervenție, cooperare și coordonare, aferente activității de gestionare a urgențelor, evenimentelor/situațiilor speciale și de criză, utilizând facilitățile oferite de noile tehnologii și echipamente de comunicații și IT (terminale și aplicații mobile; servicii video, RTT, SMS, date adiționale, Total Conversation, hartă GIS/localizare), precum și de tehnologiile avansate de tip inteligență artificială și machine learning.

"Astfel, se va asigura un flux de date continuu, actualizat, cât mai rapid și precis cu privire la situația de urgență existentă, în vederea punerii în aplicare în termen scurt a unor măsuri specifice de răspuns.
Totodată, prin implementarea proiectului se urmărește optimizarea capacității instituționale de reacție în situații de urgență/de criză prin creșterea nivelului de digitalizare a unor servicii și creșterea interoperabilității între SNUAU și SIMIEOP (Sistemul Informatic de Management Integrat al Evenimentelor de Ordine Publică) pentru a asigura accesibilitatea și disponibilitatea informațiilor necesare echipajelor de intervenție, a reduce timpul de răspuns și a eficientiza intervențiile, având ca finalitate creșterea gradului de siguranță pentru cetățeni", mai scrie în documentație.
Mai multe detalii AICI.