Stellantis vrea să depășească producția Dacia în Maroc, cu o investiție care va duce industria auto marocană la peste un milion de vehicule anual

Auto/Transporturi   
Stellantis vrea să depășească producția Dacia în Maroc, cu o investiție care va duce industria auto marocană la peste un milion de vehicule anual

Fabrica Stellantis din Maroc, inaugurată în 2019, va primi o investiție de 1,2 miliarde de euro pentru a-și dubla capacitatea de producție în următorii doi ani. La final, Stellantis va depăși capacitatea pe care rivalii de la Renault o au în uzina Dacia din Tanger.

Conducerea Stellantis și prim-ministrul Marocului au anunțat startul unei investiții importante a companiei auto în uzina pe care acesta o deține în Kenitra, situată la o distanță foarte mică de uzina în care Renault produce o bună parte din mașinile Dacia pe care le vinde în Europa.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu peste 1,2 miliarde de euro, Stellantis intenționează să crească capacitatea anuală de producție de la circa 200.000 de vehicule, cât este în prezent, la 535.000 până în 2030, inclusiv vehicule din categoria cvadriclu.

VIDEO Un feribot a luat foc în Indonezia. 568 de persoane au supraviețuit, trei au murit CITEȘTE ȘI VIDEO Un feribot a luat foc în Indonezia. 568 de persoane au supraviețuit, trei au murit

În plus, investiția va crește rata de integrare locală de la 69% la 75%, în următorii cinci ani, creșterea capacității de producția pentru cvadricilurile Citroen Ami, Opel Rocks-e și Fiat Topolino, la 70.000 de unități, lansarea unei noi linii de motoare, pe care va fi produs un nou motor mild-hybrid, cu o rată de integrare a furnizorilor de 45% și o capacitate care va crește de la 100.000 de motoare, la 350.000 anual, producția de vehicule electrice cu trei roți, cu o capacitate de 65.000 de unități.

De asemenea, compania va produce stații de încărcare pentru vehicule electrice, într-o unitate dedicată cu o capacitate de 204.000 stații anual. În total, vor fi create peste 3.100 locuri de muncă.

Reprezentanții guvernului marocan au anunțat că Stellantis va cumpăra până în 2030 materii prime și componente de la furnizori locali în valoare de peste 6 miliarde euro.

Investiția PSA (devenită Stellantis) în fabrica din Kenitra a început în 2016, iar capacitatea de producție a ajuns la 200.000 de unități cu trei ani mai devreme decât planurile inițiale.

Aici este fabricat, pe lângă cele trei cvadricicluri, modelul Peugeot 208, care este exportat în Europa și pe alte piețe.

ULTIMA ORĂ FOTO Primele imagini cu noul Sandero, fără camuflaj. Premiera va avea loc la toamnă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Primele imagini cu noul Sandero, fără camuflaj. Premiera va avea loc la toamnă

Renault a fost prima companie franceză care a investit în Maroc, începând din 2008. Producția a început în 2012, cu modelele Dacia Lodgy și Dokker, completată ulterior cu Sandero.

Cel mai vândut automobil din Europa în 2024, Sandero a devenit principalul produs al uzinei, fiind asamblat în 2024 în 231.000 de unități. Începând din 2024, în Tanger a fost transferat și Jogger, care a fost produs deja, anul trecut, în 31.900 unități.

Tot în această uzină mai este asamblat și Renault Express, fostul Dacia Dokker (49.000 de unități în 2024), dar și două vehicule electrice ale Mobilize, Duo și Bento. Capacitatea maximă a uzinei Renault din Tanger este de 350.000 de vehicule anual, dar rata de utilizare a fost anul trecut de aproape 90%, apropiată de cea de la Mioveni, România.

Dacia este cea mai vândută marcă din Maroc, având o cotă de piață peste cea pe care o are marca în România, iar Renault SA este în prezent cel mai mare producător auto din această țară. O a doua uzină a companiei franceze asamblează modele Dacia și Renault în Casablanca, anul trecut fiind produse aproximativ 100.000 de mașini Logan, Kardian și Sandero.

După majorarea capacității de producție a uzinei Stellantis din Kenitra, șeful guvernului marocan a anunțat că producția de vehicule din această țară va depăși un milion de vehicule anual.

În prezent, Marocul exportă vehicule în valoare de peste 15 miliarde de euro anual. Rezultatul a fost obținut cu o strategie de lungă durată, bazată pe ajutoare financiare și cu terenuri puse la dispoziția companiilor auto. În prezent, guvernul marocan are un program agresiv de atragere a producției de vehicule electrice și baterii.

viewscnt
Afla mai multe despre
stellantis
uzina maroc
dacia maroc
renault maroc
dacia sandero