Statele Unite avertizează aliații europeni să nu folosească echipamente chinezești pentru rețelele 5G

Statele Unite avertizează aliații europeni să nu folosească echipamente chinezești pentru rețelele 5G
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2019

Statele Unite consideră Uniunea Europeană ca fiind principala lor prioritate în eforturile globale de a-și convinge aliații să nu cumpere echipamente Huawei pentru rețelele mobile de generație viitoare, a declarat marți un oficial al Departamentului de Stat, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După întâlniri la Bruxelles cu reprezentanți ai Comisiei Europene și ai guvernului belgian, oficialii americani urmează să transmită în alte capitale europene mesajul că Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, reprezintă un risc pentru securitate, a spus oficialul, potrivit News.ro.

“Afirmăm că trebuie să fiți foarte, foarte prevăzători și vă cerem să nu vă grăbiți să semnați contracte cu furnizori care nu sunt siguri, din țări cum este China”, a arătat acesta.

Statele Unite sunt îngrijorate că China poate utiliza echipamentele de telecomunicații pentru spionaj, o îngrijorare pe care Huawei Technologies o consideră nefondată.

Galaxy S10 va fi unul din primele smartphone-uri compatibile cu Wi-Fi 6 CITEȘTE ȘI Galaxy S10 va fi unul din primele smartphone-uri compatibile cu Wi-Fi 6

Eforturile de marginalizare a Huawei în Europa, una din principalele piețe ale companiei, ar putea să agraveze fricțiunile comerciale dintre Washington și Beijing.

Washingtonul folosește mai multe piste, care includ discuții cu aliații NATO la Bruxelles și conferințele internaționale de la Barcelona și Munchen.

”Europa este o primă prioritate”, a spus oficialul american.

Echipamentele Huawei sunt utilizate pe scară largă în Europa, dar eforturile americane se referă la noua tehnologie mobilă de generația a cincea, care va permite să conecteze produse de la vehicule la fabrici, la viteze mari.

Washingtonul a interzis în mare parte Huawei să aprovizioneze guvernul federal și contractorii acestuia, dar consideră că pregătirile aflate în stadiu avansat din Europa pentru rețelele 5G drept un risc de securitate care poate pune în pericol și Statele Unite.

Întrebat dacă există dovezi referitoare la activități de spionaj din partea Huawei sau ZTE, oficialul american a spus că îngrijorarea este provocată de statutul Chinei de țară cu un singur partid și de o serie de legi adoptate în China în 2017, precum și de legislația de combatere a terorismului.

Reprezentantul Departamentului de Stat a mai menționat și vulnerabilitățile găsite în rețele mai vechi construite de Huawei în Marea Britanie, chiar dacă au fost monitorizare de un laborator supravegheat de serviciile britanice de securitate.

ULTIMA ORĂ Ioan Bendei a demisionat din funcția de administrator al RCS & RDS CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ioan Bendei a demisionat din funcția de administrator al RCS & RDS

Pe 30 ianuarie Comisia Europeană a anunțat analizează propuneri de interzicere a utilizării rețelelor 5G ale Huawei, dar că discuțiile sunt în stadiu incipient.

În luna noiembrie 2018, Guvernul american a transmis guvernelor și directorilor companiilor de telecomunicații din țările aliate, în special celor unde sunt amplasate baze americane, un avertisment legat de utilizarea echipamentelor de telecomunicații ale producătorului chinez Huawei, în încercarea de a convinge furnizorii de servicii wireless și de internet din aceste țări să evite respectivele echipamente. Americanii cred că firma chineză reprezintă un risc, iar echipamentele furnizate pot fi folosite pentru spionaj.

La începutul lunii decembrie, vicepreședintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală europeană, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să fie “îngrijorată” în privința Huawei și a altor companii chineze din tehnologie, din cauza riscurilor la adresa industriei și a securității blocului comunitar.

Solicitările politice au determinat o serie de companii și state să reacționeze rapid în consecință.

Orange a anunțat, în Franța, că nu va folosi echipamentele Huawei pentru a construi rețele wireless 5G, Deutsche Telekom a indicat la rândul său perspectiva abandonării Huawei, iar Guvernul norvegian și-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea furnizorilor din țările cu care nu există cooperare în domeniul politicii de securitate

Previziunile Deloitte pentru 2019 în telecomunicații: Lansarea și extinderea serviciilor 5G CITEȘTE ȘI Previziunile Deloitte pentru 2019 în telecomunicații: Lansarea și extinderea serviciilor 5G

În Marea Britanie, BT a anunțat că nu va folosi echipamente produse de companiile chinezești în viitoarea rețea 5G și că le va elimina și pe cele existente în rețelele 3G și 4G. De asemenea, și Japonia ar putea bloca folosirea echipamentelor produse de Huawei.

Grupul britanic Vodafone, al doilea mare operator mondial de telefonie mobilă, a declarat vineri că va lua o "pauză" cu introducerea de echipamente Huawei în centrul rețelelor sale, până când țările occidentale își vor soluționa îngrijorările cu privire la activitățile grupului chinez.

La finele anului trecut, Huawei a reacționat în România și a transmis că nu a avut niciodată un incident serios de securitate cibernetică în care să fie implicate echipamentele sale.

Marți, SUA pun sub acuzare Huawei pentru fraudă, spălare de bani, obstrucționarea justiției și furt tehnologic.

Înființată în 1987 de Ren Zhengfei, fost ofițer în Armata Populară a Chinei, Huawei Technologies este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de soluții IT&C.

Subsidiara locală a Huawei și-a început activitatea în 2003.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
5g
uniunea europeana