Comisar pentru piața digitală: UE ar trebui să fie îngrijorată în privința Huawei

Comisar pentru piața digitală: UE ar trebui să fie îngrijorată în privința Huawei
scris 7 dec 2018

Uniunea Europeană ar trebui să fie “îngrijorată” în privința Huawei și a altor companii chineze din tehnologie, din cauza riscurilor la adresa industriei și a securității blocului comunitar, spune vicepreședintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală europeană.

“Trebuie să fim îngrijorați cu privire la aceste companii”, a spus Ansip vineri la Bruxelles, citat de Reuters.

Declarația oficialului UE vine la puțin timp după ce Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei și fiica fondatorului companiei, a fost arestată de autoritățile canadiene în vederea extrădării în SUA, fiind acuzată de încălcarea sancțiunilor impuse Iranului.

Presa din China acuză SUA de „huliganism” în urma arestării lui Meng Wanzhou, șefa operațiunilor financiare de la Huawei CITEȘTE ȘI Presa din China acuză SUA de „huliganism” în urma arestării lui Meng Wanzhou, șefa operațiunilor financiare de la Huawei

Potrivit unor surse la curent cu situația, ancheta SUA în cazul lui Wanzhou și a Huawei include și acuzații de fraude bancare.

După arestarea lui Wanzhou, Huawei a anunțat că a primit puține informații referitoare la acuzațiile împotriva ei, adăugând că nu are cunoștință despre orice fel de fapte ilegale.

Huawei se afla deja în atenția Washingtonului și a altor guverne occidentale, din cauza legăturilor cu guvernul chinez, care provoacă temeri că producătorul de smartphone-uri și echipamente de comunicații poate fi folosit pentru spionaj de către Beijing.

Luna trecută, autoritățile americane au transmis guvernelor și directorilor companiilor de telecomunicații din țările aliate, în special celor unde sunt amplasate baze americane, un avertisment legat de utilizarea echipamentelor de telecomunicații ale Huawei, în încercarea de a convinge furnizorii de servicii wireless și de internet din aceste țări să evite respectivele echipamente.

Huawei este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente pentru rețelele de comunicații, cu operațiuni inclusiv în România, țară aliată SUA și cu baze americane la Deveselu.

Presa americană a relatat că administrația SUA ar intenționa să ofere ajutor financiar țărilor care blochează Huawei.

viewscnt
Afla mai multe despre
andrus ansip
comisia europeana
piata unica digitala
huawei
china
meng wanzhou
arestare