Uniunea Europeană analizează dacă să blocheze accesul companiilor chinezești la viitoarele rețele 5G

Uniunea Europeană analizează dacă să blocheze accesul companiilor chinezești la viitoarele rețele 5G
scris 31 ian 2019

Uniunea Europeană analizează propuneri care ar bloca accesul Huawei Technologies și al celorlalte companii chinezești de tehnologie la rețelele 5G din spațiul comunitar, au declarat patru oficiali europeni de rang înalt, amplificând presiunile internaționale asupra Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lune, transmite Reuters.

Discuțiile din UE sunt în stadiu incipient și s-ar putea dovedi dificil de implementat, dar inițiativa marchează o schimbare de atitudine a Uniunii pe fondul îngrijorărilor de securitate din Occident, legate de China, scrie News.ro.

Excluderea companiilor chinezești, cum este Huwei, ar fi salutată de Statele Unite, unde guvernul înceracă să determine companiile americane să nu mai cumpere echipamente de infrastrutură produse de Huawei, din cauza îngrijorărilor că acestea ar putea fi folosite de guvernul chinez pentru spionaj. Huawei afirmă că aceste suspiciuni sunt nefondate.

Primele smartphone-uri cu 1 TB capacitate de stocare - pregătite spre lansare CITEȘTE ȘI Primele smartphone-uri cu 1 TB capacitate de stocare - pregătite spre lansare

Una dintre opiniile analizate de Comisia Europeană este să modifice legea referitoare la securitatea cibernetică din 2016, care prevede că firmele implicate în infrastructura majoră trebuie să ia măsurile de securitate corespunzătoare.

Prin modificarea definiției infrastructurii majore, pentru a include rețelele mobile de generația a cincea, legea ar împiedica firmele europene să utilizeze echipamente furnizate de țări sau companii suspencate că folosesc echipamentele respective pentru spionaj sau sabotaj.

Alte schimbări ar putea include modificarea regulilor de echiziție, au spus sursele.

Oficialii au precizat că schimbările nu se adresează unei singure companii și că discuțiile au fost determinate de îngrijorările mai largi referitoare la securitatea națională, legate de China.

Un purtător de cuvânt al Huawei a spus că ”Huawei este deschisă și hotărâtă să colaboreze cu instituțiile europene pentru dezvoltarea unui standard de securitate cibernetică pentru Europa”.

Profitul Samsung a scăzut cu 29%, iar speranțele de revenire stau în Galaxy S10 CITEȘTE ȘI Profitul Samsung a scăzut cu 29%, iar speranțele de revenire stau în Galaxy S10

În luna noiembrie 2018, Guvernul american a transmis guvernelor și directorilor companiilor de telecomunicații din țările aliate, în special celor unde sunt amplasate baze americane, un avertisment legat de utilizarea echipamentelor de telecomunicații ale producătorului chinez Huawei, în încercarea de a convinge furnizorii de servicii wireless și de internet din aceste țări să evite respectivele echipamente. Americanii cred că firma chineză reprezintă un risc, iar echipamentele furnizate pot fi folosite pentru spionaj.

La începutul lunii decembrie, vicepreședintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală europeană, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să fie “îngrijorată” în privința Huawei și a altor companii chineze din tehnologie, din cauza riscurilor la adresa industriei și a securității blocului comunitar.

Solicitările politice au determinat o serie de companii și state să reacționeze rapid în consecință.

Orange a anunțat, în Franța, că nu va folosi echipamentele Huawei pentru a construi rețele wireless 5G, Deutsche Telekom a indicat la rândul său perspectiva abandonării Huawei, iar Guvernul norvegian și-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea furnizorilor din țările cu care nu există cooperare în domeniul politicii de securitate

Previziunile Deloitte pentru 2019 în telecomunicații: Lansarea și extinderea serviciilor 5G CITEȘTE ȘI Previziunile Deloitte pentru 2019 în telecomunicații: Lansarea și extinderea serviciilor 5G

În Marea Britanie, BT a anunțat că nu va folosi echipamente produse de companiile chinezești în viitoarea rețea 5G și că le va elimina și pe cele existente în rețelele 3G și 4G. De asemenea, și Japonia ar putea bloca folosirea echipamentelor produse de Huawei.

Grupul britanic Vodafone, al doilea mare operator mondial de telefonie mobilă, a declarat vineri că va lua o "pauză" cu introducerea de echipamente Huawei în centrul rețelelor sale, până când țările occidentale își vor soluționa îngrijorările cu privire la activitățile grupului chinez.

La finele anului trecut, Huawei a reacționat în România și a transmis că nu a avut niciodată un incident serios de securitate cibernetică în care să fie implicate echipamentele sale.

Înființată în 1987 de Ren Zhengfei, fost ofițer în Armata Populară a Chinei, Huawei Technologies este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de soluții IT&C.

Subsidiara locală a Huawei și-a început activitatea în 2003.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
5g
uniunea europeana