GRAFICE Început de an în forță pentru piața industrială și logistică

Real Estate&Construcții   
GRAFICE Început de an în forță pentru piața industrială și logistică

Piața industrială și de logistică a început promițător anul 2025, cu o suprafață închiriată de aproape 260.000 metri pătrați în primul trimestru, în creștere cu mai mult de 30% comparativ cu aceeași perioadă din 2024.

Un alt semnal pozitiv al începutului de an îl reprezintă creșterea ponderii cererii noi în totalul suprafaței închiriate în detrimentul contractelor de renegociere la 70% (181.000 metri pătrați) în T1 2025, comparativ cu 59% în T1 2024 și vs 62% în T4 2024.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Leroy Merlin România își mută sediul central și crește spațiul de lucru. Una dintre cele mai mari tranzacții de închiriere în 2025 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Leroy Merlin România își mută sediul central și crește spațiul de lucru. Una dintre cele mai mari tranzacții de închiriere în 2025
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

”Ne bucurăm că în acest climat volatil, cu multe provocări economice și geopolitice, atât la nivel național, cât și pe plan global, România reușește să mențină un ritm susținut de dezvoltare, oferind atractivitate și încredere pentru dezvoltatori, dar și pentru companiile din diferite domenii de activitate – distribuție, logistică, dar și producție.

Deși există o serie de jucători ce au o abordare mai precaută și au decis să-și restructureze/ eficientizeze activitățile de producție, vedem în egală măsură și exemple de companii care continuă să creadă în potențialul pieței românești pe termen mediu și lung, considerând-o o destinație atractivă pentru investiții.

Ne referim aici la fabrici mari care s-au extins  - De Longhi la Satu Mare (HORECA),  Heco – industrie componente auto/ suruburi în zona Câmpia Turzii, Trendyol și LPP, pe segmentul de retail – în București, NewCold – logistică/ distribuție produse congelate - București”, a spus Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Evoluție cerere / livrari (mp)

GRAFICE Început de an în forță pentru piața industrială și logistică

Cea mai mare parte a cererii a fost pentru spații în București, cerere ce a cumulat aproape 65% din volumul tranzacționat la nivel național. Timișoara a fost a doua destinație pentru companiile care au contractat spații industriale și de logistică (12% din total).

Cea mai mare tranzacție semnată în perioada analizată a fost cea realizată de compania Delamode, reprezentând un contract de renegociere și de extindere a spațiului existent (31.000 metri pătrați) în CTPark Bucharest.

Totodată retailerul polonez LPP și-a exins cu 23.000 metri pătrați spațiul ocupat în CTPark Bucharest West, iar compania olandeză NRF a închiriat 20.100 metri pătrați în MLP Bucharest West. RPW Logistics a realizat cea mai mare tranzacție din afara Bucureștiului, respectiv o renegociere a contractului existent - 15.700 metri pătrați în VGP Park Timișoara.

Stocul total de spații industriale și logistice din România a ajuns la 7,71 milioane metri pătrați la sfârșitul primului trimestru, dezvoltatorii finalizând noi proiecte cu o suprafață închiriabilă de 142.000 metri pătrați în întreaga țară în perioada analizată.

INFOGRAFICE Prețurile apartamentelor noi cresc accelerat în capitală. Ce se întâmplă în celelalte orașe CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Prețurile apartamentelor noi cresc accelerat în capitală. Ce se întâmplă în celelalte orașe

Și din punct de vedere al dezvoltării de noi spații, Bucureștiul a ocupat prima poziție, proiecte totalizând aproximativ 50.000 metri pătrați fiind finalizate în primele trei luni ale anului în jurul capitalei. Printre orașele unde au fost livrate noi proiecte de acest tip se numără Pitești (22.000 metri pătrați), Timișoara și Brașov, cu câte 12.000 metri pătrați sau Baia Mare cu 11.000 metri pătrați.

La finalul anului sunt șanse mari ca stocul total de spatii logistice și industriale la nivel național să depășească 8 milioane de metri pătrați, în condițiile în care proiectele aflate în prezent în construcție totalizează aproximativ 345.000 metri pătrați. În jurul Bucureștiului se află în dezvoltare proiecte noi de peste 230.000 metri pătrați, iar astfel stocul din zona capitalei se apropie rapid de borna de 4 milioane de metri pătrați.

Rata de neocupare la nivel național a crescut la un nivel de 5,6%, dar este preconizată o scădere în perioada următoare, pe fondul unui număr relativ scăzut al proiectelor dezvoltate speculativ.

Chiriile de referință din București și din principalele destinații industriale și logistice din România au rămas, în general, constante, variind între €4.20 - 4.70/mp/lună, cu fluctuații în sus la proiectele noi și în jos în cazul dezvoltărilor cu rate mai mari de neocupare. Perioada următoare va fi cel mai probabil caracterizată tot de o stabilizare a chiriilor pentru proiectelor existente, în timp ce noile livrări ar putea fi comercializate la chirii mai mari, determinate de majorarea costurilor de construcție și de achiziție a terenurilor.

Proiecte finalizate în T1 2025 (selecție)

PROPRIETATE

ORAȘ

SUPRAFAȚĂ (mp)

DEZVOLTATOR

VGP Park Bucharest A

București

25.000

VGP

VGP Park Arad B

Arad

22.000

VGP

CTPark Bucharest West 24

București

23.000

CTP

WDP Park Baia Mare

Baia Mare

11.300

WDP

Proiecte în dezvoltare (selecție)

PROPRIETATE

ORAȘ

SUPRAFAȚĂ (mp)

DEZVOLTATOR

CTPark Bucharest West

București

100.000

CTP

CTPark Bucharest South

București

54.000

CTP

WDP Park Timisoara

Timisoara

33.500

WDP

ELI Park Bucharest 5

București

20.000

ELI Parks

 

viewscnt
Afla mai multe despre
piața industrială
depozite