Secure Property Development & Investment mai face un pas spre retragerea prezenței sale directe pe piața românească: Vinde terenul rămas lângă Green Lake unor directori ai săi

Secure Property Development & Investment mai face un pas spre retragerea prezenței sale directe pe piața românească: Vinde terenul rămas lângă Green Lake unor directori ai săi

Amplasamentul terenului pregătit pentru dezvoltare

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 4 ian 2023
Fondul de investiții Secure Property Development & Investment (SPDI), aflat, cum a anunțat anterior Profit.ro, în proces de transferare a portofoliului imobiliar acumulat în România către Arcona Property Fund, a semnat un acord pentru vânzarea restului de teren rămas lângă ansamblul Green Lake, amplasat pe malul lacului Grivița din nordul Bucureștiului.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cumpărătorul terenului este o firmă deținută în proporție de 60% de trei dintre directorii SPDI: Michael Beys, Ian Domaille și Lambros Anagnostopoulos.
EXCLUSIV FOTO Noul gigant francez Alpagroup mai demolează o parte din fabrica sa de mobilă din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Noul gigant francez Alpagroup mai demolează o parte din fabrica sa de mobilă din București

Terenul în cauză este deținut de patru firme. Trei sunt deținute în proporție de 44,5% de SPDI, iar din a patra fondul are 70%. Restul acțiunilor sunt deținute de partenerii greci ai SPDI, care au dezvoltat ansamblul rezidențial Green Lake. 

În urma acestui acord, SPDI urmează să încaseze un avans de 400.000 de euro și încă 450.000 de euro în martie 2023. La sfârșitul primului semestru din 2022, terenul era evaluat la 1,9 milioane de euro în contabilitatea firmei. 
 
„În ciuda condițiilor dificile care au urmat achiziției proiectului în 2015 și a participației minoritare pe care o are SPDI, compania a reușit până acum să vândă majoritatea locuințelor construite și o parte din terenul adiacent, iar această nouă tranzacție a generat venituri suplimentare pentru acționarii noștri“, a declarat Michael Beys, președintele Consiliului de Administrație al SPDI și unul dintre cumpărătorii terenului.
FOTO Tranzacția anului cu terenuri, finalizată CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacția anului cu terenuri, finalizată Construcția ansamblului Green Lake Residence a fost începută de compania cu capital grec Greenlake Development înainte de criza financiară din 2008, ulterior, în 2011, dezvoltatorul intrând în insolvență.

La momentul lansării proiectului pe piață au fost anunțate 579 de unități locative pe un teren de 11 hectare, din care au fost realizate doar 118 apartamente și 39 de vile. Greenlake Development a ieșit din insolvență în 2012.

Compania are ca asociați două grupuri de investitori înregistrați în Grecia și Cipru: Quality Living Developers, cu o participație de circa 60%, și Secure Property Development & Investment (SPDI), cu restul părților sociale.

Familia Emil și Daniel Tănăsoiu, proprietarii Primavera Development, alături de soții Corina și Sebastian Bălășescu, fondatorii Urgent Curier, a cumpărat circa 2 hectare din terenul rămas nedezvoltat de Greenlake Development și vrea să înceapă în acest an construcția a 44 de vile, o investiție de circa 20 de milioane de euro, demers prezentat în exclusivitate de Profit.ro.

La sfârșitul anului trecut, un vehicul investițional administrat de managerii SPDI și din care fondul deține 44,3% a inițiat un proiect de construire a unui complex format din 5 locuințe colective cu subsol, parter și 4 etaje, pentru 137 de apartamente, pe o bucată de circa 10.000 de metri pătrați rămasă disponibilă în continuarea ansamblului Green Lake și lipită de terenul ce urmează a fi construit de Primavera Development.

SPDI a intrat în 2019 într-o tranzacție cu Arcona Property Fund, care se desfășoară pe mai multe etape. Cea mai recentă a presupus transferul deținerilor SPDI în sediile Danone și ANCOM din România, mișcare care a asigurat intrarea oficială a Arcona pe piața imobiliară românească. În urma acestui transfer, SPDI a ajuns să dețină un pachet de 25,3% din acțiunile Arcona.

Tranzacție surpriză - Unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Germania intră pe piața românească. Afacere de sute milioane euro. Ținta - să devină nr 1 în Europa CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Germania intră pe piața românească. Afacere de sute milioane euro. Ținta - să devină nr 1 în Europa

Achiziția tuturor activelor SPDI de către Arcona reprezintă o tranzacție estimată la 29 milioane de euro, din care mai trebuie definitivată achiziția unor active din Kiev (proces afectat de război) și a unui parc industrial de lângă București. Scopul acestui transfer este crearea unui fond mai puternic concentrat pe Europa Centrală și de Sud-Est.

Arcona, fond listat pe bursa Euronext din Amsterdam, administrează proprietăți evaluate la circa 100 de milioane de euro în Europa Centrală și de Est și își concentrează investițiile pe clădiri de birouri și parcuri de retail, principalii săi chiriași fiind operatorul telecom AT&T și retailerul SPAR.

viewscnt
Afla mai multe despre
secure property development & investment
green lake