Fondul de investiții Arcona, listat la Amsterdam, intră pe piața imobiliară românească prin achiziția sediilor Danone și ANCOM. Tranzacție întârziată aproape doi ani

Fondul de investiții Arcona, listat la Amsterdam, intră pe piața imobiliară românească prin achiziția sediilor Danone și ANCOM. Tranzacție întârziată aproape doi ani

Sediul Danone

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 29 iun 2022

Fondul de investiții Arcona Property Fund, care administrează proprietăți evaluate la circa 100 milioane de euro în Europa Centrală și de Est, a intrat oficial pe piața imobiliară românească prin achiziția sediului Danone și a unei părți din sediul ANCOM de la fondul cipriot Secure Property Development & Investment (SPDI), tranzacție întârziată cu aproape doi ani față de planurile inițiale, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Operațiunea a fost inițiată în 2019 și s-a desfășurat pe mai multe etape, care au presupus până acum tranzacționarea mai multor terenuri din Ucraina și a unui proiect rezidențial cu 34 de apartamente nevândute din Bulgaria, pentru 12,1 milioane de euro. Achiziția tuturor activelor SPDI de către Arcona reprezintă o tranzacție estimată la 29 milioane de euro, din care mai trebuie definitivată achiziția unor active din Kiev (proces afectat de război) și a unui parc industrial de lângă București.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile bursei – Pariu pe bijuterii. 61 de magazine în două decenii și planuri de a deveni unicorn în lei în următorii 5 ani CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile bursei – Pariu pe bijuterii. 61 de magazine în două decenii și planuri de a deveni unicorn în lei în următorii 5 ani

Clădirea de birouri EOS a fost achiziționată în totalitate și are o valoare de evaluare de 5,3 milioane de euro. Imobilul are o suprafață de 3.386 de metri pătrați, închiriată în totalitate către Danone până în 31 mai 2026 la un preț de 625.000 de euro pe an. Patria Bank a oferit o finanțare de 3,3 milioane de euro pentru această proprietate, cu maturitate în 2031. Familia Tănăsoiu a construit clădirea pentru Danone, chiar lângă fabrica companiei din Colentina, și a vândut-o către SPDI în 2014 la un preț de 5,85 milioane euro.

În paralel, Arcona a finalizat și achiziția participației de 24,35% pe care SPDI o avea în cadrul clădirii de birouri Delenco din centrul Bucureștiului. Imobilul are 10.375 de metri pătrați și are 4 chiriași, din care autoritatea de reglementare în comunicații ANCOM este cel mai mare, cu o cotă de 81% din veniturile generate de închiriere. ANCOM și-a extins cu 5 ani contractul de închiriere.

NEPI Rockcastle - pregătit să cumpere mall-uri funcționale de la competitori. Chiriile vor crește cu inflația. \ CITEȘTE ȘI NEPI Rockcastle - pregătit să cumpere mall-uri funcționale de la competitori. Chiriile vor crește cu inflația. "Se pare că oamenii s-au cam plictisit de cumpărături online."

În urma acestei tranzacții, SPDI a ajuns să dețină un pachet de 25,3% din acțiunile Arcona.

Investitorul mai are de preluat alte câteva terenuri din Ucraina, 98 de apartamente, împărțite în patru ansambluri rezidențiale, din București și parcul logistic Innovations de lângă București, cumpărat de SPDI cu 12,6 milioane de euro în 2014 de la Helios Phoenix.

Arcona își concentrează investițiile pe clădiri de birouri și parcuri de retail, principalii săi chiriași fiind operatorul telecom AT&T și retailerul SPAR.

viewscnt
Afla mai multe despre
arcona
spdi
danone
arcom