Topul tranzacțiilor cu terenuri agricole. Președintele CJ Călărași, printre vânzători

Topul tranzacțiilor cu terenuri agricole. Președintele CJ Călărași, printre vânzători

Foto dreamstime.com

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 19 oct 2023

Ministerul Agriculturii și Dezvoltări Rurale a avizat, în primul semestru din acest an, șapte tranzacții cu terenuri agricole la un preț cumulat de circa 3,6 milioane euro, cu aproape o treime peste valoarea celor zece contracte mari avizate în perioada similară a anului trecut. Cea mai mare tranzacție din acest an a fost încheiată la un preț peste cel al mediei naționale din Spania, al șaptelea stat european cu cele mai scumpe terenuri agricole, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Ministerul Agriculturii, care are obligația de a aviza toate tranzacțiile cu terenuri agricole ce depășesc 30 de hectare, și-a dat, în primul semestru din 2023, avizul final pentru terenuri cu o suprafață cumulată de circa 420 de hectare, iar prețul total de tranzacționare a fost de 3,6 milioane euro. Spre comparație, în primul semestru din 2022 s-au avizat zece tranzacții, cu o suprafață de circa 400 de hectare și o valoare de vânzare de 2,7 milioane de euro, cu 60% peste valoarea celor nouă contracte mari avizate în întregul an 2021.

Valoarea medie de tranzacționare a terenurilor care obțin acordul ministerului a crescut ușor, cu 2,7%, în primul semestru din 2023, comparativ cu mediu anului 2022.

EXCLUSIV Concelex a recrutat membri din echipa de conducere a Skanska, după decizia suedezilor de a limita operațiunile diviziei de construcții din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Concelex a recrutat membri din echipa de conducere a Skanska, după decizia suedezilor de a limita operațiunile diviziei de construcții din România

Cea mai mare tranzacție a anului 2023, ca valoare, a fost realizată în luna ianuarie între compania Danube Land Invest, deținută de israelianul Lidan Akirov (44 de ani), și agricultorul giurgiuvean Sorin Cosmin Gheța și a vizat un teren de 102,8 hectare din extravilanul localității Slobozia, vândut la un preț de 1,5 milioane euro, echivalentul a 14.500 de euro pe hectar. 

Prețul este peste valoarea medie de tranzacționare a terenului agricol din Spania, țară care are al șaptelea cel mai scump pământ din Uniunea Europeană, potrivit celor mai recente date comunicate de Eurostat.


Arendașul Sorin Gheța a mai cumpărat și anul trecut 34,8 hectare de teren agricol de la israelianul Ronit Akirov în localitatea giurgiuveană Stănești la un preț de circa 10.000 de euro/hectar.

Cea mai mare tranzacție încheiată anul acesta este totuși la jumătate față de prețul celui mai scump teren vândut în 2022, când grupul portughez din construcții Martifer a vândut tânărului fermier Gheorghe-Mihai Dorobanțu 50 de hectare în Ariceștii Rahtivani pentru 30.000 de euro/hectar.

Spre comparație, cea mai mare tranzacție a anului 2021, atât ca valoare cât și ca suprafață, semnalată în premieră de Profit.ro, a fost realizată între compania Cervina, a omului de afaceri Mihai Anghel, cel mai mare trader de cereale cu capital autohton, și Nicolae Sorin Răducan, fost prefect al județului Dolj și director al APIA Dolj, și a vizat un teren de 65 de hectare din localitatea Segarcea, vândut cu un preț de peste 7.500 de euro pe hectar.

EXCLUSIV Hagag analizează primul exit în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Hagag analizează primul exit în România

A doua cea mai valoroasă tranzacție avizată în 2023 a fost realizată în aprilie de italianul Luciano Martini, unul dintre cei mai mari fermieri din Banat, care a vândut 50 de hectare de teren în localitatea Teremia Mare din Timiș către arendașul său Nicolae Ban, la un preț de circa 8.700 de euro/hectar.

Podiumul din primul semestru al anului este completat de o tranzacție care îi are ca vânzători pe cetățenii elvețieni Ileana și Florence Marian și cumpărător pe omul de afaceri Mihai Anghel. Tranzacția a vizat circa 43 de hectare de teren în localitatea Bârca din Dolj, cu un preț de circa 8.000 de euro pe hectar. Pământul se adaugă celor peste 25.000 de hectare de teren, gestionat de 3 ferme, pe care grupul Cerealcom Dolj, al lui Mihai Anghel, îl are în exploatare și care îl plasează în topul celor mai mari proprietari de terenuri arabile din România.

Printre numele sonore care completează topul tranzacțiilor din primul semestru se numără și cel al lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și al organizației PSD Călărași, care a vândut arendașului Ion Alexandru un teren de 30,5 hectare din localitatea Budești, la un preț pe hectar de circa 5.300 de euro.

Cea mai mare suprafață de teren tranzacționată în prima parte a acestui an a fost în localitatea Grădina din județul Constanța. Investitorii italieni Attilio și Gian Franco Beccaria au vândut arendașului Gheorghe Stanciu terenuri cu o suprafață totală de 118 hectare la un preț de circa 7.000 de euro/hectar. După tranzacție, italienii și-au dizolvat firma din Cluj prin care au realizat vânzarea. 

Piața s-a domolit

Volumul tranzacțiilor cu terenuri agricole a stagnat în primele 6 luni din 2023, comparativ cu perioada similară a anului anterior, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În această perioadă s-au tranzacționat la nivel național peste 67.000 de loturi de teren agricol. În luna martie s-au vândut cele mai multe, respectiv 14.623 de terenuri, urmată de luna mai, cu 13.972 de loturi, și luna februarie, cu 11.582 de contracte de vânzare înregistrate la cadastru.

Cele mai multe parcele au fost înstrăinate în județul Dolj, unde proprietarii de terenuri agricole au încheiat circa 4.200 de tranzacții de vânzare-cumpărare în primele 6 luni din 2023, echivalentul a 6,3% din numărul total de loturi agricole vândute în această perioadă la nivel național, potrivit datelor ANCPI analizate de Profit.ro. Luna în care doljenii au vândut cel mai mare volum de pământ a fost martie, când s-au tranzacționat 851 de loturi.

GALERIE FOTO Moda de la Dubai ajunge și în România. Versace își pune numele pe sute de apartamente din București CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Moda de la Dubai ajunge și în România. Versace își pune numele pe sute de apartamente din București

Topul județelor cu cel mai mare număr de tranzacții cu terenuri agricole încheiate în primele 6 luni ale anului este completat pe locul doi de Buzău, cu 3.400 de tranzacții, Mehedinți, Arad și Brăila, cu un număr de peste 2.800 tranzacții, fiecare. Practic, primele cinci județe din top acoperă aproape un sfert din numărul de terenuri agricole vândute în primele 6 luni din 2023 la nivel național.

La coada clasamentului se plasează Maramureș și Olt, județe în care s-au vândut sub 500 de terenuri agricole în perioada analizată.

viewscnt
Afla mai multe despre
top tranzactii terenuri
terenuri agricole