ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Acord semnat pentru cea mai mare tranzacție industrial-logistică din România

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Acord semnat pentru cea mai mare tranzacție industrial-logistică din România

Depozitul Dacia din Oarja (Argeș), cel mai mare centru de distribuție a pieselor de schimb și accesoriilor de care dispune Renault Group în afara Franței

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 14 mar 2024

Globalworth, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România, a ajuns la un acord cu dezvoltatorul imobiliar CTP, care deține pe piața locală proprietăți în valoare de peste 1,6 miliarde de euro, pentru vânzarea unei părți din portofoliul industrial-logistic acumulat în România, tranzacție anunțată anterior de Profit.ro și care poate deveni cea mai scumpă vânzare înregistrată vreodată pe sectorul industrial al pieței imobiliare locale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Portofoliul de logistică este compus din 5 parcuri logistice, cu 10 facilități, în Timișoara, Arad, Oradea, Pitești.

EXCLUSIV FOTO Frații Riberas, unii dintre cei mai bogați spanioli, își pregătesc intrarea pe piața imobiliară din România cu un mare proiect rezidențial în Pipera CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Frații Riberas, unii dintre cei mai bogați spanioli, își pregătesc intrarea pe piața imobiliară din România cu un mare proiect rezidențial în Pipera

Grupul CTP va plăti pentru achiziție 70 de milioane de euro, excluzând însă capitalul de lucru, și ajustările ulterioare, asociate împrumuturilor bancare garantate, de 98,2 milioane euro, precum și alte ajustări. Contravaloarea finală urmează să fie determinată în funcție de soldul unui împrumut garantat și soldul capitalului de lucru la data închiderii și urmează să fie plătită în numerar până la sfârșitul lunii mai 2024.

Profit.ro a anunțat recent că dezvoltatorul imobiliar CTP este în negocieri avansate pentru achiziția portofoliului industrial-logistic acumulat de Globalworth în România, o tranzacție cu o valoare de peste 270 de milioane de euro, care ar putea deveni cea mai scumpă vânzare înregistrată vreodată pe sectorul industrial al pieței imobiliare locale. CTP i-a înlocuit pe sud-africanii de la Fortress la masa negocierilor.

CTP intrase într-un proces de due diligence (o analiză amănunțită a afacerii din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic) pentru a cumpăra portofoliul format din 10 proprietăți logistice al Globalworth, evaluat la 275 de milioane de euro, a anunțat luna trecută Profit.ro.

Și Fortress a realizat un due diligence pe portofoliul Globalworth, însă nu a trecut mai departe, discuții semnalate anterior de Profit.ro.

Depozitele Globalworth au o suprafață cumulată de 391.200 de metri pătrați, un grad de ocupare de peste 90% și generează anual o chirie de 20,2 milioane euro. Parcurile logistice sunt amplasate în Chitila, Ștefăneștii de Jos, Constanța, Arad, Oradea, Târgu Mureș, Pitești și Timișoara. Proiectele din Chitila, Constanța și Târgu Mureș sunt realizate în parteneriat cu dezvoltatorul român Global Vision.

Printre aceste proprietăți se numără și depozitul Dacia din Oarja (Argeș), cel mai mare centru de distribuție a pieselor de schimb și accesoriilor de care dispune Renault Group în afara Franței și cel mai mare centru de acest tip din Europa de Est.

EXCLUSIV Decizie surpriză: Lidl vinde în România peste 20 de proiecte de magazine, cu scopul închirierii. Un consorțiu este deja interesat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Decizie surpriză: Lidl vinde în România peste 20 de proiecte de magazine, cu scopul închirierii. Un consorțiu este deja interesat

Achiziția portofoliului logistic al Globalworth va consolida poziția de lider de piață a CTP, care ajunge la un portofoliu cu o suprafață totală de 2,9 milioane de metri pătrați, aproape dublu față de WDP, următorul clasat în topul celor mai mari proprietari de depozite din România, după cum puteți vedea în infograficul de la finalul articolului.

Această tranzacție va deveni cea mai mare semnată vreodată pe segmentul industrial-logistic al pieței imobiliare românești. Recordul actual datează din 2016 când platforma P3 a fost cumpărată de la fondul american TPG Real Estate și de la partenerul său canadian Ivanhoé Cambridge de fondul suveran al statului Singapore, GIC, care administrează active de aproape două ori mai valoroase decât PIB-ul României, contra sumei de 2,4 miliarde de euro, care a marcat cea mai mare tranzacție imobiliară din Europa. Tranzacția a avut ecou și în piața românească. Valoarea locală a deal-ului a fost estimată de consultanții imobiliari la circa 180 milioane euro. În România, P3 deține P3 Bucharest A1, care are o suprafață de 380.000 de metri pătrați.

CTP a fost fondată în 1998 de Remon Vos, Eddy Maas și Johan Brakema. În 2019, Remon Vos a devenit unicul acționar al CTP și în 2021 a listat compania la bursa din Amsterdam unde a ajuns la o capitalizare de 6,6 miliarde de euro. Participația de circa 75% pe care o mai deține în cadrul CTP i-a conferit lui Remon Vos locul 5 în topul celor mai bogați olandezi, cu o avere estimată la 4,4 miliarde de euro de publicația Quote 500.

În România, CTP deține parcuri industriale și logistice cu o suprafață totală de 2,5 milioane de metri pătrați, echivalentul a peste 22% din volumul total gestionat de companie la nivel european. Valoarea proprietăților deținute de grup în România se ridică la 1,6 miliarde de euro și reprezintă 16% din valoarea întregului portofoliu CTP, având a doua cea mai mare pondere după Cehia.

CTP este cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de proprietăți imobiliare logistice și industriale din Europa Continentală în funcție de suprafața închiriabilă brută, deținând peste 11,2 milioane de metri pătrați de spații în zece țări.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
ctp
globalworth
fortress