EXCLUSIV Fortress, susținut de cel mai mare fond de pensii din Africa, pregătește achiziția depozitelor acumulate de Globalworth în România. Tranzacția poate deveni cea mai mare semnată vreodată pe această nișă

EXCLUSIV Fortress, susținut de cel mai mare fond de pensii din Africa, pregătește achiziția depozitelor acumulate de Globalworth în România. Tranzacția poate deveni cea mai mare semnată vreodată pe această nișă

Depozitul Dacia din Oarja (Argeș), cel mai mare centru de distribuție a pieselor de schimb și accesoriilor de care dispune Renault Group în afara Franței

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 24 oct 2023

Dezvoltatorul sud-african Fortress, al cărui principal acționar este cel mai mare fond de pensii din Africa, pregătește achiziția portofoliului industrial-logistic acumulat de Globalworth în România, o tranzacție cu o valoare de peste 270 de milioane de euro, care poate deveni cea mai scumpă vânzare înregistrată vreodată pe sectorul industrial al pieței imobiliare locale, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară. Cumpărătorul ar intra direct pe locul 3 în topul celor mai mari proprietari de depozite din țară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Profit.ro organizează pe 9 noiembrie Gala anuală Povești cu Profit...made in Romania, în care sunt premiați manageri și companii românești

Fortress a intrat într-un proces de due diligence (o analiză amănunțită a afacerii din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic) pentru a cumpăra portofoliul format din 10 proprietăți logistice al Globalworth, evaluat la 275 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.

Sursele Profit.ro spun că finalizarea tranzacției ar putea fi împinsă în 2024 deoarece este necesar avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), solicitat la tranzacții de peste 2 milioane de euro făcute de investitori din afara Uniunii Europene. Acționarii Fortress provin din Africa de Sud.

EXCLUSIV Una dintre cele mai bogate familii din Belgia pregătește achiziția Expo Market Doraly, primul en-gros din România. Tranzacția poate intra în topul celor mai mari vânzări din istoria pieței locale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Una dintre cele mai bogate familii din Belgia pregătește achiziția Expo Market Doraly, primul en-gros din România. Tranzacția poate intra în topul celor mai mari vânzări din istoria pieței locale

Depozitele Globalworth au o suprafață cumulată de 391.200 de metri pătrați, un grad de ocupare de peste 90% și generează anual o chirie de 20,2 milioane euro. Parcurile logistice sunt amplasate în Chitila, Ștefăneștii de Jos, Constanța, Arad, Oradea, Târgu Mureș, Pitești și Timișoara. Proiectele din Chitila, Constanța și Târgu Mureș sunt realizate în parteneriat cu dezvoltatorul român Global Vision.

Printre aceste proprietăți se numără și depozitul Dacia din Oarja (Argeș), cel mai mare centru de distribuție a pieselor de schimb și accesoriilor de care dispune Renault Group în afara Franței și cel mai mare centru de acest tip din Europa de Est.

Trebuie menționat că între Fortress și Globalworth există legături de acționariat.

EXCLUSIV Una dintre cele mai bogate familii din Belgia pregătește achiziția Expo Market Doraly, primul en-gros din România. Tranzacția poate intra în topul celor mai mari vânzări din istoria pieței locale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Una dintre cele mai bogate familii din Belgia pregătește achiziția Expo Market Doraly, primul en-gros din România. Tranzacția poate intra în topul celor mai mari vânzări din istoria pieței locale

Principalii acționari ai Fortress sunt Public Investment Corporation (PIC) și Government Employees Pension Fund (GEPF), fondul de pensii al angajaților guvernului sud-african, cel mai mare fond de pensii din întreaga Africă. PIC este administratorul GEPF.

La rândul său, GEPF este acționar al Growthpoint, care deține 29,5% din Globalworth, și mai deține peste 10% din MAS REI, investitor cu activitate intensă în România, în special pe sectorul de retail.

Nu în ultimul rând, Fortress este principalul acționar al NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România – după valoarea activelor. PIC este și el acționar al NEPI.

CONFIRMARE Ionuț Negoiță începe construcția unui nou ansamblu rezidențial major, pe un teren cumpărat de la IKEA CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Ionuț Negoiță începe construcția unui nou ansamblu rezidențial major, pe un teren cumpărat de la IKEA

Contactat de Profit.ro pentru detalii despre tranzacția cu Globalworth, Steven Brown, CEO și acționar al Fortress, a declarat că „Fortress nu va comenta acest lucru, deoarece se bazează pe zvonuri și speculații, dar suntem bucuroși să discutăm despre noutăți privind dezvoltările noastre din Europa Centrală și de Est. De exemplu, recent, am început construcția proiectului Fortress Logistics Park Zabrze (Polonia), cu o suprafață de 77.000 de metri pătrați“.

Reprezentanții Globalworth nu au dorit să comenteze informația.

EXCLUSIV Gigantul Cerberus, alături de Revetas Capital, adună oferte pentru vânzarea The Landmark, sediul UiPath România. Pe listă este Uniqa, al doilea asigurător din Austria CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul Cerberus, alături de Revetas Capital, adună oferte pentru vânzarea The Landmark, sediul UiPath România. Pe listă este Uniqa, al doilea asigurător din Austria

Fortress a intrat direct pe piața imobiliară românească în 2021 când a cumpărat de la Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, și de la antreprenorul Ionuț Dumitrescu parcul logistic Eli Park 1 din Chitila pentru suma de 26,7 milioane euro. 

Suprafața parcului este de 50.130 metri pătrați și are printre chiriași companiile Arctic, Decor Floor, Dentotal, Mobilier 1 și Euro Games Techonology. Valoarea actuală a portofoliului local al Fortress a ajuns la 34,3 milioane euro, potrivit celui mai recent raport financiar al companiei.

Achiziția portofoliului logistic al Globalworth ar urca Fortress direct pe locul 3 în topul celor mai mari proprietari de depozite din România, după CTP și WDP, cu o suprafață totală de peste 440.000 de metri pătrați, după cum puteți vedea în infograficul de la finalul articolului.
EXCLUSIV Unul dintre cei mai mari exportatori de medicamente din România vrea să construiască o nouă fabrică în Otopeni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unul dintre cei mai mari exportatori de medicamente din România vrea să construiască o nouă fabrică în Otopeni

Dacă se va concretiza, această tranzacție va deveni cea mai mare semnată vreodată pe segmentul industrial-logistic al pieței imobiliare românești. Recordul actual datează din 2016 când platforma P3 a fost cumpărată de la fondul american TPG Real Estate și de la partenerul său canadian Ivanhoé Cambridge de fondul suveran al statului Singapore, GIC, care administrează active de aproape două ori mai valoroase decât PIB-ul României, contra sumei de 2,4 miliarde de euro, care a marcat cea mai mare tranzacție imobiliară din Europa. Tranzacția a avut ecou și în piața românească. Valoarea locală a deal-ului a fost estimată de consultanții imobiliari la circa 180 milioane euro. În România, P3 deține P3 Bucharest A1, care are o suprafață de 380.000 de metri pătrați.

O astfel de vânzare ar putea balansa volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale (birouri, mall-uri, depozite și hoteluri), care a scăzut brusc, cu 43%, în primul semestru al acestui an, până la 183 milioane euro, marcând cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani. Evoluția anuală prognozează o situație și mai negativă, indicând un minim al ultimului deceniu.

Prognosticul optimist al brokerilor imobiliari, cu privire la evoluția tranzacțiilor cu proprietăți comerciale în cea de-a doua parte a acestui an, se bazează pe o serie de tranzacții mari aflate în lucru și care, dacă se finalizează anul acesta, ar putea ridica volumul anual la peste 600 de milioane de euro, nivel oricum la jumătate față de recordul istoric atins în 2022.

Ultimul an în care s-a înregistrat un volum investițional de sub 600 de milioane de euro a fost 2013, an care a marcat încheierea perioadei de criză începută în 2008.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
fortress
globalworth