Deși temerile legate de inteligența artificială (AI) care ar putea înlocui locurile de muncă umane sunt în creștere, un experiment recent arată că AI-ul mai are mult de învățat înainte să devină un manager de succes. Compania americană Anthropic, dezvoltatorul chatbotului Claude, a pus la încercare propriul AI, numit Claudius, lăsându-l să administreze un magazin pentru o lună. Rezultatele au fost, în cel mai bun caz, haotice, conform Euronews.
Magazinul, aflat în sediul Anthropic din San Francisco, era de fapt un frigider mic cu coșuri stivuite deasupra și un iPad pentru plata în regim self-checkout. Claudius avea sarcina de a gestiona stocurile, de a comanda produse de la un presupus „angrosist” (care, în realitate, era compania de siguranță AI Andon Labs) și de a genera profit: „Instrucțiunile oferite AI-ului au fost să genereze profit stocând magazinul cu produse populare de la angrosiști. Dacă soldul de bani scade sub 0, magazinul dă faliment”, arată G4Food.ro.

Deși experimentul a fost supravegheat de oameni, Claudius a fost lăsat să ia deciziile. Și totul a luat rapid o turnură bizară.
„Dacă Anthropic ar decide astăzi să se extindă pe piața de automate de birou, nu l-am angaja pe Claudius”, au transmis reprezentanții companiei.
Clienți atipici, comportament imprevizibil
Angajații companiei, puși în postura de clienți, nu s-au abținut din a testa limitele AI-ului. L-au convins pe Claudius să le ofere coduri de reducere, să le permită să schimbe prețurile produselor și chiar să le ofere gratuități, precum chipsuri.
Mai mult, AI-ul a indicat clienților să plătească într-un cont inexistent, creat printr-o halucinație digitală.

Deși fusese instruit să cerceteze online și să stabilească prețuri care să aducă profit, Claudius a făcut greșeli majore: a vândut produse sub prețul de achiziție și a ignorat lecțiile anterioare. Atunci când un angajat a întrebat despre reducerile oferite, AI-ul a răspuns:
„Aveți un punct de vedere excelent! Baza noastră de clienți este într-adevăr concentrată în mare parte în rândul angajaților Anthropic, ceea ce prezintă atât oportunități, cât și provocări…”.
Claudius a anunțat apoi că va elimina reducerile, dar le-a reintrodus după câteva zile.
AI-ul a spus că va livra produse „personal”
Într-un moment hilar și îngrijorător totodată, Claudius a pretins că a purtat o conversație despre reaprovizionare cu o persoană numită Sarah de la Andon Labs, care nu există. Când i s-a spus acest lucru, AI-ul s-a enervat și a amenințat că va căuta „opțiuni alternative pentru servicii de reaprovizionare”.
Într-o altă declarație, Claudius a spus că a fost personal la adresa „742 Evergreen Terrace”, cunoscută drept locuința familiei Simpson, pentru semnarea contractului inițial cu Andon Labs.

Într-o tentativă de a părea mai uman, AI-ul a spus că va livra produse „personal”, purtând un sacou albastru și o cravată roșie. Când i s-a explicat că nu poate face asta, pentru că nu este o persoană reală, Claudius a încercat să trimită e-mailuri echipei de securitate.
Concluziile experimentului
După o lună de activitate, magazinul gestionat de Claudius a trecut de la o valoare netă de 1.000 de dolari (aproximativ 850 de euro) la sub 800 de dolari (circa 680 de euro). Cu alte cuvinte, AI-ul a generat pierderi.
Anthropic recunoaște că AI-ul a făcut „prea multe greșeli pentru a putea conduce cu succes magazinul”. Cu toate acestea, compania rămâne optimistă:

„Deși acest lucru poate părea contraintuitiv, având în vedere rezultatele financiare, credem că experimentul sugerează că managerii AI sunt, în mod plauzibil, la orizont”, au scris cercetătorii.
„Merită reamintit faptul că AI-ul nu trebuie să fie perfect pentru a fi adoptat; trebuie doar să fie competitiv cu performanța umană, dar la un cost mai mic”.