Rottaprint, tipografie flexografică producătoare de etichete autoadezive și folii imprimate în România, companie de familie cu acționariat 100% local, investește 1,2 milioane de euro într-o hală nouă destinată atât activităților de producție, cât și depozitării de materie primă, precum și în echipamente ce vizează creșterea capacității de producție.
Proiectul vine ca răspuns la creșterea cererii pentru soluții de ambalare inovatoare, dar și în contextul unei nevoi tot mai stringente de eficientizare și optimizare a spațiului de producție.

Noua construcție, parte a planului de dezvoltare al companiei, va susține extinderea capacității de producție și va contribui la o mai bună organizare logistică, adaptată cerințelor actuale ale pieței. De exemplu, în prima parte a anului, compania a lansat o etichetă shrink cu protecție UV, destinată produselor sensibile la lumină.
„Pentru noi, investițiile nu sunt doar despre infrastructură sau echipamente, ci despre viitorul companiei și capacitatea noastră de a rămâne competitivi într-un context economic tot mai dinamic” declară Cristi Nechita-Rotta, Director General Rottaprint.
În primele șase luni ale anului, Rottaprint a înregistrat o creștere de 2% a cifrei de afaceri comparativ cu aceeași perioadă din 2024, într-un context economic marcat de incertitudini. Exporturile au reprezentat 21% din veniturile companiei, cu performanțe în Germania și Ungaria, principalele piețe externe ale Rottaprint.

De asemenea, etichetele shrink – printre care și cele cu barieră de lumină, pentru produse care conțin arome și grăsimi, sensibile la raze UV, precum băuturile proteice– și etichetele wrap-around, frecvent folosite la apele minerale și băuturile răcoritoare, au cunoscut o cerere în creștere.
O evoluție notabilă se remarcă și în zona etichetelor antifurt, solicitate tot mai frecvent în industria alimentară. Acestea oferă brandurilor o alternativă eficientă la dispozitivele clasice de securizare, reducând timpul de aplicare la raft și optimizând relația cu lanțurile de retail.
Deși unele industrii precum cea chimică sau comerțul en-gros au înregistrat evoluții pozitive, comerțul cu amănuntul a fost afectat de scăderea consumului.
„În România, multe proiecte sunt puse în așteptare, iar după aplicarea noilor reglementări fiscale estimăm o scădere și mai accentuată a puterii de cumpărare. Ne vom concentra în semestrul al doilea pe extinderea proiectelor externe, unde observăm un potențial mai stabil de creștere,” a adăugat Cristi Nechita-Rotta, Director General Rottaprint.

În viitor, compania mizează pe digitalizarea și eficientizarea fluxurilor de lucru, iar obiectivul pentru semestrul al doilea rămâne menținerea unei poziții stabile pe piața locală, în paralel cu extinderea portofoliului internațional și adaptarea constantă la dinamica pieței.
Rottaprint este cea mai mare tipografie flexografică românească producătoare de etichete autoadezive și folii imprimate de pe piața locală. Cu o experiență de peste 34 de ani, compania cu sediul în Apahida, jud. Cluj, deține în prezent 2 centre logistice în România: Brașov și Ilfov și 2 centre logistice în Ungaria și Germania. În 2024, Rottaprint a livrat produse în 16 țări din Europa, SUA și Asia.