Kansai Electric Power va începe sondajele pentru construirea unui nou reactor nuclear la centrala sa Mihama din prefectura Fukui, în vestul Japoniei, pentru a înlocui instalația existentă, a declarat marți compania, potrivit CNN.
Decizia marchează primul pas concret al Japoniei către construirea unui nou reactor nuclear de la Marele Cutremur din Estul Japoniei din 2011, care a provocat o topire la centrala Fukushima a Tokyo Electric Power, determinând închiderea acesteia, scrie News.ro.

Japonia rămâne puternic dependentă de importurile de combustibili fosili, iar guvernul dorește ca energia nucleară să contribuie mai mult la securitatea energetică a țării. Kansai Electric este în prezent cel mai mare operator nuclear din Japonia în funcție de numărul de reactoare online.
Sondajele se vor concentra pe topografie, geologie și alte studii și vor include comunicarea cu locuitorii din zonă, a declarat compania.
”Având în vedere performanța generală a costurilor, funcționarea centralei și conformitatea cu noile reglementări, considerăm că reactorul avansat cu apă ușoară SRZ-1200 este cea mai realistă opțiune”, a declarat Hiroaki Kitaura, un manager șef al diviziei de energie nucleară din Kansai, în cadrul unei ședințe de informare.
Mitsubishi Heavy Industries colaborează cu patru utilități, inclusiv Kansai Electric și Hokkaido Electric Power, la proiectarea de bază a tipului de reactor.
Kansai Electric nu a furnizat o estimare a costurilor de construcție, dar Kitaura a declarat că fondurile vor fi obținute prin obligațiuni, împrumuturi și alte mijloace, după caz, adăugând că în prezent nu este planificată nicio emisiune de acțiuni.

Compania a analizat un succesor al reactorului Mihama nr. 1 încă din noiembrie 2010, dar a suspendat studiul după dezastrul din 2011. În 2015, aceasta a decis să dezafecteze reactoarele nr.1 și nr.2 de la Mihama.
”Având în vedere că se așteaptă o pierdere semnificativă a aprovizionării cu energie nucleară, este necesar să se reconstruiască cu reactoare de generație următoare, pe baza premisei de asigurare a siguranței și de obținere a înțelegerii locale, pentru a asigura surse de energie decarbonizate”, a declarat, marți, ministrul japonez al Economiei, Comerțului și Industriei, Yoji Muto.
Japonia operează în prezent peste o duzină de reactoare, cu o capacitate combinată de aproximativ 12 gigawați. Multe dintre acestea sunt în curs de relicențiere pentru a respecta standardele de siguranță mai stricte implementate după dezastrul de la Fukushima.
Înainte de 2011, Japonia opera 54 de reactoare.