Hotelierii din Bulgaria estimează o creștere moderată a prețurilor în vacanța de vară, între 10% și 15% comparativ cu anul trecut, în urma majorării inflației și a costurilor ridicate, informează Novinite.
În pofida acestor evoluții, industria turismului este încrezătoare că viitoarea tranziție la euro în 2026 nu va provoca creșteri bruște ale prețurilor pentru vizitatori, se arată într-o analiză a postului de televiziune Nova TV, scrie Agerpres.
Chiar dacă în această vară leva este încă moneda oficială a Bulgariei, companiile din turism au început deja pregătirile pentru adoptarea euro. Multe tranzacții cu partenerii străini se realizează de ceva timp în euro, iar consumatorii din Bulgaria sunt obișnuiți cu moneda unică din timpul călătoriilor lor în Europa. 'Bulgarii care călătoresc în Europa folosesc euro, astfel încât schimbarea monedei nu-i va afecta în mod negativ pe turiști', a afirmat Pavlin Kosev, președintele Asociației Restaurantelor și Hotelurilor din Varna.
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

În stațiunea Nisipurile de Aur, hotelierii se așteaptă la o tranziție lină, prețurile fiind pur și simplu convertite în euro la o rată fixă de schimb. 'Prețurile nu se modifică, doar vor fi denominate în euro, ceea ce va simplifica situația pentru vizitatorii străini și va reduce riscul fraudei valutare', a apreciat Stanislav Stoyanov, vicepreședintele Uniunii hotelierilor din Nisipurile de Aur.
În privința sezonului din 2025, prețurile ar urma să înceapă de la 70 leva pe noapte la hoteluri de două sau trei stele, ajungând până la 1.000 leva pe noapte la pachetele de lux all-inclusive la hotelurile de cinci stele. În medie, prețurile la o cameră dublă pe coastele de nord și de sud ale Mării Negre ar urma să scadă între 150 și 300 leva, în funcție de locație și de categoria hotelului.