Nicio navă de croazieră nu va mai acosta anul acesta în Tulcea, de frica războiului. Înainte de pandemie și război erau peste 250 de acostări pe an. ”Din Brăila, i-am transportat cu autocarele la Tulcea”

Nicio navă de croazieră nu va mai acosta anul acesta în Tulcea, de frica războiului. Înainte de pandemie și război erau peste 250 de acostări pe an. ”Din Brăila, i-am transportat cu autocarele la Tulcea”
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mar 2024

Operatorii navelor de croazieră fluvială au găsit soluții alternative pentru turiștii străini care ajung în România și vor să vadă Delta Dunării, însă deocamdată niciun armator nu a stabilit vreo acostare în porturile tulcene, din cauza proximității cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina, anunță agenția de presă Rador, care citează Radio Constanța.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În anii premergători pandemiei, în luna martie, operatorii turistici făceau public numărul navelor de croazieră fluvială care urmau să acosteze în porturile din județ, cel puțin 250 pe an, însă pandemia și războiul din Ucraina i-au obligat să găsească soluții alternative, iar anul acesta nicio navă nu mai acostează în județ, potrivit datelor furnizate de turoperatorii tulceni.

ANUNȚ Sagrada Familia are o nouă dată de finalizare CITEȘTE ȘI ANUNȚ Sagrada Familia are o nouă dată de finalizare

„Aș prefera să fim rezervați în a face o estimare cu privire la numărul de acostări (din porturile tulcene, n.red.). Ce pot să vă spun este că au fost armatori care și-au manifestat interesul de a naviga către porturile din Delta Dunării, Tulcea, Sfântu Gheorghe sau Sulina”, a declarat managerul societății care operează navele de croazieră fluvială, Leontin Șerbănescu.

Numărul navelor de croazieră fluvială care au acostat anul trecut în județ a fost de cel puțin cinci ori mai mic decât cel din anii anteriori pandemiei și războiului din Ucraina.

„În primăvara anului trecut, am avut un început bun, 40-50 de acostări (în porturile tulcene, n.red.), după care în urma dronelor care au căzut în porturile ucrainene, armatorii navelor de pasageri au decis să nu mai navige spre Tulcea și atunci am folosit varianta acostării la Brăila ca cea mai bună soluție pentru ca turiștii străini să viziteze Delta. Din Brăila, i-am transportat cu autocarele la Tulcea, unde s-au îmbarcat și au efectuat programul turistic clasic”, a explicat managerul Leontin Șerbănescu.

Anul trecut, firma a folosit și portul Fetești pentru acostarea navelor de croazieră fluvială, astfel încât cele 250 de nave care ar fi urmat să se oprească în porturile tulcene s-au împărțit între cele două zone din amonte.

„Nu este o schimbare majoră care să ne ducă la concluzia că s-au înregistrat pierderi. Industria a găsit o soluție în așa fel încât programele planificate să se desfășoare în condiții speciale. Nu vorbim de pierderi, pentru că numărul de acostări este în continuare comparabil cu cel din 2017, 2018, 2019, înainte de război și de pandemie”, a mai spus Leontin Șerbănescu.

El a apreciat lucrările derulate în ultimii ani în Portul Tulcea și a precizat că primii turiști de pe navele de croazieră fluvială vor ajunge la Tulcea pe data de 9 aprilie pentru a vizita Delta, după ce nava se va opri în Portul Constanța.

Primele nave de croazieră fluvială care aveau la bord turiști din Occident au ajuns în Delta Dunării la începutul anilor 2000. În baza solicitărilor primite din partea turiștilor străini, agenții economici tulceni le oferă acestora plimbări în Delta Dunării, în timpul cărora pot gusta mâncărurile tradiționale sau pot vedea spectacole folclorice susținute de ansambluri din județ. În oferta turiștilor de pe navele de croazieră se află și excursiile la Mănăstirile Saon, Celic-Dere și Cocoșu, la Basilica Paleocreștină din Niculițel, precum și vizite la muzeele de artă din municipiu.

În anul 2017, numărul navelor de croazieră care au acostat în porturile din județ a fost de circa 325, potrivit datelor oficiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
croazieră
nava
tulcea