Autoritățile de Management pentru Programele Regionale Nord-Est, Sud-Est și București-Ilfov și Banca de Investiții și Dezvoltare lansează Fondul de Participare Regional pentru finanțarea IMM-urilor în valoare de 233,35 de milioane de euro (din care, contribuția ADR Nord Est - 122,03 milioane de euro, ADR Sud Est - 58,81 milioane euro, ADR Bucuresti Ilfov - 52.51 milioane euro).
Întreprinderile mici și mijlocii (inclusiv microîntreprinderile) din regiunile Nord-Est, Sud-Est și București-Ilfov vor putea accesa, începând cu 2026, un nou tip de instrument financiar din Fondul de Participare Regional pentru Creșterea Competitivității IMM-urilor (FPR).

Potrivit acordului de finanțare, noul fond va primi alocare financiară de la Autoritățile de Management Nord-Est, Sud-Est și București-Ilfov din Programele Regionale din cadrul Politicii de Coeziune 2021–2027, contribuții din fonduri europene (FEDR) și de la Bugetul de Stat, iar gestionarea FPR va fi asigurată de către Banca de Investiții și Dezvoltare (BID).
Fondul de Participare Regional cu alocare totală de 233,35 milioane euro, din care 174,72 milioane euro FEDR și 58,63 milioane euro cofinanțare de la bugetul de stat, propune o abordare inovatoare printr-un tip de instrument financiar care combină împrumutul cu dobândă redusă cu o componentă de grant (capital rebate/nerambursabil).
Fondul reprezintă un pas strategic pentru susținerea investițiilor în trei dintre cele mai dinamice regiuni ale țării și asigură trecerea graduală de la sprijinul acordat exclusiv prin grant-uri la utilizarea instrumentelor financiare.
Inițiativa înființării FPR a avut la bază evaluările ex-ante realizate de Autoritățile de Management pentru Programele Regionale Nord-Est, Sud-Est și București-Ilfov, care au integrat experiențele acumulate în perioada de programare anterioară în privința instrumentelor financiare, identificarea nevoilor din piață în 2021-2024, analiza instrumentelor finanțate din alte fonduri și complementaritatea acestora cu cele existente în piață.

Instrumentul financiar din FPR oferă condiții avantajoase de finanțare pentru proiectele de investiții în active corporale și necorporale care vizează creșterea capacității de producție, introducerea noilor tehnologii și tranziția către modele de producție durabilă.
Beneficii pentru IMM-uri: costuri reduse, componentă nerambursabilă, mai puține garanții.
Prin Fondul de Participare Regional, IMM-urile eligibile vor putea beneficia de:
costuri totale ZERO pentru până la 70% din valoarea finanțării;
grant de 40% din valoarea finanțării. Această componentă nerambursabilă va fi acordată exclusiv în condițiile în care investiția a fost finalizat cu succes, la termen
mai puține garanții aduse de IMM-uri.
Mai mult, dincolo de alocarea totală inițială de 233,35 milioane euro din fonduri europene și de la bugetul de stat, IMM-urile pot beneficia de încă 30% fonduri suplimentare de finanțare, datorită contribuției obligatorii a intermediarilor financiari privați.
IMM-urile interesate pot aplica pentru finanțarea FPR prin intermediarii financiari ce își exprimă interesul și care vor fi selectați de BID până la sfârșitul anului 2025, în urma derulării unui proces de achiziție transparent, nediscriminatoriu și obiectiv.

Astfel, un IMM poate accesa un împrumut de cel mult 5 milioane de euro (cheltuieli eligibile), din care FPR asigură până la 70% în condiții de costuri totale zero în timp ce intermediarii financiari contribuie din surse proprii cu diferența de până la 30%. Condiția pentru ca IMM-urile să beneficieze de componenta nerambursabilă (capital rebate) este ca investiția să fi fost finalizată și funcțională într-o perioadă de timp predefinită.
Creșterea competitivității regionale
,,Prin îmbinarea componentelor de împrumut cu dobândă preferențială și a celor nerambursabile, Fondul de Participare Regional reprezintă un instrument financiar modern, adaptat atât nevoilor IMM-urilor locale, cât și exigențelor pieței europene. Facilităm accesul la capital în condiții mai favorabile, reducând barierele de risc și stimulând investițiile în tehnologii avansate și modele de producție sustenabilă - elemente-cheie pentru consolidarea competitivității regionale,” a declarat Dan Sandu, președintele Băncii de Investiții și Dezvoltare.
,,În regiunile noastre funcționează un ecosistem antreprenorial în plină dezvoltare, iar accesul la finanțare rămâne o provocare pentru multe IMM-uri. Am avut această inițiativă pentru a ajuta IMM-urile, mai ales în proiecte cu potențial, dar considerate prea riscante. Acest instrument financiar din Fondul de Participare Regional este răspunsul nostru concret la aceste nevoi: el reduce costurile, simplifică accesul la finanțare, oferă flexibilitate. Credem că FPR va face diferența în atragerea investițiilor private acolo unde este cea mai mare nevoie – în economia reală”, a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est și Președinte al Asociației ROREG.

FPR este finanțat prin Programele Regionale Nord-Est, Sud-Est și București-Ilfov, în cadrul obiectivului specific RSO1.3 - Intensificarea creșterii sustenabile și creșterea competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive.
Banca de Investiții și Dezvoltare este singura bancă de dezvoltare deținută 100% de statul român, prin Ministerul Finanțelor.
A fost creată la sfârșitul anului 2023, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.