Inflația a crescut în SUA la 2,7% în iunie, fiind cel mai mare avans lunar din ianuarie.
Aceasta pe fondul tarifelor vamale impuse de Administrația Trump.

Economiștii avertizează că prețurile vor continua să crească, în lunile următoare, arată BiziDay.
Prețurile de consum din SUA au înregistrat o creștere semnificativă, în luna iunie, marcând, cel mai probabil, începutul unei perioade de inflație stimulată de tarifele vamale impuse de Administrația Trump.
Indicele prețurilor de consum a crescut cu 0,3% față de luna iunie, după ce avansul fusese de doar 0,1% în luna mai. Este cea mai mare creștere lunară înregistrată din luna ianuarie.

La nivel anual, inflația a ajuns la 2,7%, în creștere de la 2,4% în mai, și peste estimarea de 2,6% a economiștilor chestionați de Reuters.
Creșterea vine după mai multe luni de valori moderate, care au determinat apeluri repetate ale președintelui Donald Trump către Rezerva Federală pentru reducerea dobânzilor.
Inflația de bază, care exclude componentele volatile precum alimentele și energia, a crescut cu 0,2% în iunie și cu 2,9% în ritm anual, față de 2,8% înregistrat în lunile anterioare.
Este de așteptat ca prețurile bunurilor, în special electronicelor, automobilelor și articolelor de îmbrăcăminte, să crească în continuare în următoarele luni.
În acest context, Goldman Sachs anticipează o creștere lunară a inflației de bază de 0,3% – 0,4% în perioada următoare.

Cu toate acestea, creșterile moderate ale prețurilor la servicii, precum biletele de avion și camerele de hotel, ar putea tempera presiunile inflaționiste generale.
Rezerva Federală urmărește alte măsuri ale inflației pentru a evalua atingerea țintei de 2%. Deși președintele Trump a cerut o reducere de până la 3% a dobânzii de referință, majoritatea membrilor comitetului de politică monetară al Fed preferă prudența.
Potrivit minutei ședinței Fed din 17-18 iunie, doar “câțiva” oficiali au indicat că ar susține o reducere a dobânzii la următoarea întâlnire, pe data de 29-30 iulie.

Săptămâna trecută, președintele Trump a anunțat introducerea unor tarife mai mari începând cu 1 august pentru importurile din Mexic, Japonia, Canada, Brazilia și Uniunea Europeană.
Economiștii se așteaptă ca prețurile crescute ale mărfurilor să se mențină pe tot parcursul verii.