Marea Britanie și Republica Cehă au anunțat un parteneriat pentru explorarea oportunităților în domeniul centralelor nucleare modulare mici (SMR), o colaborare care ar putea duce la exportul a până la șase unități dezvoltate de compania britanică Rolls Royce SMR către statul est-european, transmite Reuters.
Anunțul vine în contextul în care guvernul britanic a alocat luna trecută 2,5 miliarde de lire sterline pentru construirea de centrale SMR, văzute ca o soluție pentru creșterea securității energetice, atingerea obiectivelor climatice și dezvoltarea de noi locuri de muncă și oportunități de export.

SMR-urile pot fi fabricate în fabrici, componentele fiind suficient de mici pentru a fi transportate pe camioane sau barje și asamblate mai rapid și mai ieftin decât centralele nucleare clasice, scrie News.ro.
”Prin colaborarea cu partenerii cehi în domeniul reactoarelor modulare mici, susținem ingineria britanică, consolidăm baza noastră industrială și poziționăm Regatul Unit ca lider în exportul tehnologiilor viitorului”, a declarat premierul britanic Keir Starmer, într-un comunicat al Departamentului pentru Securitate Energetică și Net Zero, care îl citează și pe omologul său ceh, Petr Fiala.
Compania Rolls Royce a fost selectată luna trecută pentru construirea primelor SMR-uri din Marea Britanie. Contractul va fi semnat de compania energetică de stat Great British Energy, care urmează să aleagă și un amplasament, în funcție de avizul autorităților de reglementare.

Producătorul ceh de electricitate ČEZ a anunțat în 2023 că va prelua o participație de aproximativ 20% în afacerea Rolls Royce SMR și că intenționează să implementeze în țară până la 3 gigawați de capacitate instalată SMR – echivalentul a șase unități, fiecare capabilă să alimenteze circa 1 milion de locuințe.
Cei doi lideri urmează să găzduiască la Londra o masă rotundă de afaceri pentru a consolida relațiile comerciale și investițiile dintre cele două țări.