Prețurile de consum din Ucraina au crescut cu 26,6% în 2022, din cauza invaziei ruse, sub așteptările inițiale

Prețurile de consum din Ucraina au crescut cu 26,6% în 2022, din cauza invaziei ruse, sub așteptările inițiale
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2023

Prețurile de consum din Ucraina au crescut cu 26,6% în 2022, din cauza invaziei ruse, dar avansul acestora a fost sub așteptările inițiale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Guvernul anticipa că creșterea indicelui prețurilor de consum ar ajunge de la 10% în 2021 la aproximativ 30% din cauza războiului, care a perturbat lanțurile de aprovizionare și logistica, dar cifrele Serviciului de Stat de Statistică publicate marți au arătat că inflația s-a stabilizat la 0,7% în decembrie, scrie News.ro.

Vodafone își vinde operațiunile din Ungaria CITEȘTE ȘI Vodafone își vinde operațiunile din Ungaria

Banca centrală a atribuit stabilizarea inflației unei decizii guvernamentale de a nu majora tarifele serviciilor de utilități în timpul războiului, în pofida atacurilor rusești asupra instalațiilor energetice care au dus la penurie de energie electrică, și unei aprovizionări îmbunătățite cu produse alimentare.

”Prețurile carburanților au avut un impact semnificativ asupra inflației în prima jumătate a anului 2022, dar s-au stabilizat de atunci, în pofida revenirii accizelor la benzină și motorină”, a spus casa de investiții ICU într-o notă de cercetare.

Datele privind PIB-ul publicate săptămâna trecută au sugerat, de asemenea, că economia ucraineană s-a adaptat mai bine decât la realitățile războiului față de așteptările inițiale, datorită nivelurilor ridicate de ajutor extern și flexibilității afacerilor ucrainene.

Datele preliminare ale Ministerului Economiei, de joia trecută, au arătat o scădere cu 30,4% a produsului intern brut în 2022, cel mai puternic declin economic de când Ucraina și-a câștigat independența, dar sub așteptări.

În pofida acestor semne de rezistență, penuria de energie electrică este probabil să fie o provocare pentru întreprinderi, menținând presiunile inflaționiste ridicate.

Institutul de Cercetări Economice din Ucraina a declarat că încrederea mediului de afaceri s-a deteriorat la sfârșitul anului 2022, 78% dintre companii afirmând că întreruperea furnizării de energie electrică, apă și căldură reprezintă o problemă cheie pentru ele.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
ucraina