Rusia și-a majorat importurile de benzină din Belarus

Rusia și-a majorat importurile de benzină din Belarus

Inquam Photos

Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mar 2024

Rusia și-a majorat importurile de benzină in țara vecină Belarus în luna martie, ca răspuns la riscul unui deficit de aprovizionare a pieței interne, din cauza unor lucrări de reparații neprogramate la rafinăriile rusești ca urmare a atacurilor ucrainene cu dronă, au declarat pentru Reuters mai multe surse din industria petrolieră.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De obicei, Rusia este un exportator net de carburant și un furnizor pentru piețele internaționale, însă perturbarea activităților rafinăriilor a forțat companiile petroliere rusești să recurgă la importuri. Deja, autoritățile de la Moscova au interzis exporturile de benzină, de la 1 martie, pentru a-și asigura aprovizionarea pieței interne după atacurile repetate cu drone ale ucrainenilor de la începutul anului, arată Agerpres.

Planul Raiffeisen de a-și repatria banii din Rusia a trecut de primul obstacol CITEȘTE ȘI Planul Raiffeisen de a-și repatria banii din Rusia a trecut de primul obstacol

În mod normal Rusia importă cantități foarte mici de combustibili din Belarus, dar situația s-a schimbat în perioada august-octombrie a anului trecut, când s-a confruntat cu un deficit de aprovizionare cu carburanți, care a dus la creșterea rapidă a prețurilor la benzină și a necesitat introducerea unui nou embargou privind exporturile de produse petroliere.

Sursele citate de Reuters susțin că, în acest an, Rusia și-a majorat din nou importurile de benzină din Belarus, iar în prima jumătate a lunii martie aceste importuri au ajuns la 3.000 de tone. Comparativ, în luna februarie Rusia a importat 590 de tone de benzină din Belarus iar în ianuarie nu au fost livrări din Belarus.

Timp de 8 ore prețul energiei în Bulgaria a fost de zero leva. Electricitate gratuită în timpul zilei. Ce s-a întâmplat CITEȘTE ȘI Timp de 8 ore prețul energiei în Bulgaria a fost de zero leva. Electricitate gratuită în timpul zilei. Ce s-a întâmplat

Belarus are două rafinării, Naftan și Mozyr. Fiecare din aceste rafinării are o capacitate de procesare de 12 milioane de tone pe an (aproximativ 240.000 de barili pe zi) însă în mod normal funcționează la o capacitate mai mică, de aproximativ nouă milioane de tone pe an (180.000 de barili pe zi).

Rafinăriile din Belarus utilizează în principal țiței rusesc ca materie primă, în timp ce companiile petroliere rusești, care au și subsidiare în Belarus, cumpără benzină de la rafinăriile Naftan și Mozyr pentru a-și alimenta benzinăriile din Belarus.

Sursele citate de Reuters, care au dorit să își păstreze anonimatul, au dezvăluit că în prezent au loc discuțiile între guvernele și companiile petroliere din cele două țări cu privire la noi importuri de benzină. Una din surse a precizat că discuțiile sunt îngreunate de faptul că Belarus dă prioritate exporturilor de combustibili pe piețele internaționale. Pe de altă parte, cât de multă benzină are nevoie Rusia depinde de cât de mult vor dur lucrările de reparații la rafinării. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
benzina