Un tribunal din Cehia a blocat în cel de-al 12-lea ceas semnarea unui contract de peste 18 miliarde de dolari de către o filială a principalei companii de electricitate din țară, CEZ, prezentă și pe piața din România, cu KHNP din Coreea de Sud, parte a concernului care va retehnologiza și centrala de la Cernavodă, pentru construirea unei noi centrale nucleare.
Semnarea contractului va fi blocată până când instanța va soluționa o plângere depusă de ofertantul perdant EDF din Franța.
EDF a depus o plângere împotriva autorității cehe de reglementare în domeniul concurenței, UOHS, săptămâna trecută, după ce aceasta a respins apelurile acesteia privind o licitație pentru alegerea unui furnizor pentru două reactoare nucleare. Guvernul ceh, care deține o participație majoritară la CEZ, programase semnarea unui contract cu KHNP pentru miercuri.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
„Dacă contractul ar fi încheiat, ofertantul francez ar pierde în mod accidental posibilitatea de a câștiga contractul public, chiar dacă instanța i-ar da câștig în favoare în litigiu”, a declarat Tribunalul Regional Brno.

Decizia poate fi atacată cu apel la Curtea Administrativă Supremă, a precizat acesta.
În octombrie 2024, UOHS blocase temporar finalizarea contractului cu grupul sud-coreean Korea Hydro & Nuclear Power Co (KHNP) pentru construcția de noi reactoare nucleare, în urma contestațiilor companiilor Westinghouse și EDF, după care a respingerea acestora.
Guvernul de la Praga și compania energetică CEZ voiau să finalizeze negocierile și să semneze contractele până în martie 2025, primul reactor urmând să fie finalizat până în 2036. Reprezentanții CEZ și-au exprimat speranța că măsura preliminară nu va afecta calendarul discuțiilor.
UOHS a declarat că își menține deciziile care au respins plângerea EDF împotriva licitației.

„Aceasta este o decizie procedurală. Nu indică modul în care instanța va decide pe fondul cauzei”, a declarat un purtător de cuvânt al UOHS pentru Reuters. CEZ a declarat marți că a insistat că licitația s-a desfășurat în condiții echitabile, că oferta KHNP a fost mai favorabilă decât cea a EDF și că va solicita daune dacă instanțele judecătorești se vor pronunța împotriva sa.
Totodată, la mijlocul anului trecut, Nuclearelectrica (SNN) și Korea Hydro&Nuclear Power (KHNP) încep lucrările de construire a primei instalații de îndepărtare a tritiului din Europa, pe amplasamentul de la Cernavodă.
Anul trecut, valoarea estimată a investiției a fost majorată de la 130,4 la 195,3 milioane euro, iar în decembrie 2023, Nuclearelectrica a contractat un credit de 145 milioane euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI), pentru finanțarea proiectului.