Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, a vândut, prin contracte bilaterale, electricitate angro pe principala platformă de profil a OPCOM, cu livrare inclusiv după data promisă de punere în funcțiune a noii sale centrale pe gaze de 430 MW de la Iernut, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, Romgaz a încheiat în total 4 contracte de vânzare, pentru cantitatea totală de 52.800 MWh, cu livrare în bandă, la putere constantă de 5 MW (pentru 3 dintre acestea), respectiv 10 MW pe interval de decontare.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Perioada de livrare este 5 mai – 31 iulie 2025. Romgaz a obținut prețuri între 517 și aproape 526 lei/MWh.
Noua centrală de la Iernut ar trebui finalizată până pe 2 iunie. De la cea veche, anul trecut a funcționat doar grupul nr. 5, cu putere instalată de 200 MW.

Principalul cumpărător, cu 3 contracte adjudecate, a fost unul dintre cei mai noi furnizori de energie electrică din piață, cu licență obținută în februarie 2025. Acesta, Fundpole Capital, este controlat integral de Teodor-Bogdan Nicola, unul dintre fondatorii holdingului de comunicare The Group, conform termene.ro.
Și-au mai adjudecat energie de la Romgaz furnizorul Getica 95 Com și traderul Monsson Trading.

De la 1 iulie 2025 ia sfârșit plafonarea prețurilor facturate la energie pentru consumatorii finali.
Potrivit unui proiect de ordin inițiat recent și aflat încă în dezbatere, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să le impună companiilor care cumpără energie electrică angro la termen pe piețele de profil din România să garanteze îndeplinirea obligațiilor asumate prin contractele de achiziție prin plata către vânzători a unui avans de 30% din valoarea tranzacțiilor încheiate, inclusiv pentru prevenirea ″speculațiilor″.
După cum a relatat Profit.ro, furnizorii de energie electrică mari, consacrați, vechi în industrie și cu cote de piață semnificative, care suportă și în prezent costurile plafonării prețurilor finale la consumatori, se tem că, după liberalizarea de la vară, vor fi în mod incorect dezavantajați față de jucătorii noi, înființați recent, care nu au povara restanțelor de miliarde de lei ale statului pentru compensarea plafonării.