Consiliul Concurenței anunță că analizează tranzacția prin care Electro Alfa Servicii Inginerie SRL intenționează să preia Elcomex I.E.A. SA.
Electro Alfa Servicii Inginerie SRL este parte din Grupul Electroalfa, care oferă servicii de proiectare electrică și mecanică, ofertare, livrare, instalare, punere în funcțiune și service pentru echipamentele livrate. De asemenea, Grupul Electroalfa este implicat în activitatea de producție de echipamente electrice de distribuție în sistemele energetice, tablouri de distribuție de joasă tensiune, celule electrice de medie tensiune, precum și fabricarea de posturi de transformare medie tensiune/ joasă tensiune, compacte.
Activitatea Elcomex I.E.A. SA este concentrată, în special, pe lucrări de mentenanță/întreținere a echipamentelor industriale și electrice și subcontractarea de lucrări de montaj ale echipamentelor electrice. Compania a fost în insolvență, dar a ieșit ulterior din această procedură. Firmele Elcomex IEA SA și Elcomex Agroindustrial SA, controlate de oamenii de afaceri Ion și Camelia Grecu din Constanța, au intrat ambele în insolvență în urma cererilor proprii în 2017, cu datorii totale de peste 48 milioane euro.
A surprins atunci mai ales intrarea în insolvență a Elcomex IEA SA, una dintre cele mai mari companii românești specializate în inginerie energetică, executantă a numeroase lucrări pentru centrala nucleară Cernavodă operată de Nuclearelectrica. La finalul lunii februarie 2017, compania avea în derulare contracte în valoare totală de peste 100 milioane euro, valoare din care mai rămăsese de facturat mai mult de jumătate. În anii următori a reușit să iasă, însă, din insolvență, după ce a câștigat contracte în valoare de peste 80 milioane lei și a achitat, în primul trimestru al planului de reorganizare, peste 45% din datoriile istorice cuprinse în programul de plăți, după cum a anunțat, în 2019, PwC România, administratorul judiciar al companiei.
În conformitate cu prevederile Legii concurenței nr. 21/1996, această tranzacție trebuie autorizată de Consiliul Concurenței, care o va evalua în scopul stabilirii compatibilității sale cu un mediu concurențial normal și va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.
Eventualele observații și puncte de vedere pot fi transmise autorității de concurență în termen de 20 zile