Ministrul Educației și Cercetării: Educația are o contribuție mare la deficit

Social   
Ministrul Educației și Cercetării: Educația are o contribuție mare la deficit

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, afirmă că domeniul educației „are o contribuție mare la deficitul” pe care România îl are. Acesta a explicat, într-o emisiune televizată, că măsuri de eficientizare precum regândirea normelor didactice, majorarea numărului de elevi în clase sau modificarea normelor în baza cărora se stabilesc unitățile cu personalitate juridică în învățământ, pot duce la economii cu o valoare cuprinsă între două și trei miliarde de lei.

”Educația are o contribuție mare la deficitul pe care îl avem”, a afirmat Daniel David, sâmbătă, la Digi 24. Ministrul Educației spune că prin măsuri precum regândirea normelor didactice, majorarea numărului de elevi în clase sau modificarea normelor în baza cărora se stabilesc unitățile cu personalitate juridică în învățământul preuniversitar se pot face, cel mai probabil, economii de câteva miliarde de lei. ”Probabil că toate economiile în această zonă de regândire a normelor didactice o să ne ducă la câteva miliarde. Două, două jumate, trei. Eficientizare a cheltuielilor”, a spus David, citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Tanczos Barna: 7,5% - „un deficit rezonabil” pentru acest an CITEȘTE ȘI Tanczos Barna: 7,5% - „un deficit rezonabil” pentru acest an

Acesta a explicat că economiile s-ar face prin regândirea sistemului privind norma didactică și celui privind plata cu ora, în condițiile în care plata cu ora este mai scumpă decât cea făcută în baza normei didactice, dar și prin reducerea cu 900 a numărului de directori de școli, prin dispariția unităților cu personalitate juridică la care sunt înscriși mai puțin de 500 de elevi.

Tanczos Barna: vinovații pentru deficitul bugetar imens sunt „cei care au plătit salarii în plus, pensii în plus, investiții în plus” CITEȘTE ȘI Tanczos Barna: vinovații pentru deficitul bugetar imens sunt „cei care au plătit salarii în plus, pensii în plus, investiții în plus”

”Se adună. Puse cap la cap, se adună. (...) Economisești pentru a reduce deficitul și reducând deficitul poți să lași țara să funcționeze. Iar după ce faci aceste modificări sănătoase, ca să ne înțelegem, după aceea misiunea oricărui ministru va fi să ceară bani de la buget pentru a atinge - și am văzut și în programul de guvernare este prins acest lucru -promisiunile pe care le facem de ani de zile și educației și cercetării de 15% din bugetul general consolidat pe cheltuieli pe educație, 1% PIB pe cercetare. Dar asta poți să o faci și să mergi cu curaj să ceri aceste lucruri, să te cerți, dacă trebuie, cu cine trebuie să te cerți, când ai ordine în casă și nu ai găuri negre care fragmentează sistemul și nu duc la o cheltuire eficientă a banilor”, a adăugat Daniel David.

Ministrul mai afirmă că sistemul de burse implementat până acum în învățământul preuniversitar a ajuns să „pervertească meritul” . „Eu sunt foarte îngrijorat că vedeți ce facem când aducem în 2-3 ani resurse foarte multe într-un sistem care nu are formele corecte, ajungem să distorsionăm uneori și mintea copiilor. (...) Nu mergi să iei o notă mare pentru a primi bursă”, afirmă ministrul.

Daniel David a fost întrebat, într-o emisiune televizată, ce mesaj are pentru acei elevi care a învățat tot anul pentru a obține media necesară bursei de merit și care acum nu mai primesc bursă pentru că nu sunt printre primii din clasă, făcând parte din clase foarte bune.

”Spun elevului următorul lucru: mă bucur că are note mari. Dar eu sunt foarte îngrijorat că vedeți ce facem când aducem în 2-3 ani resurse foarte multe într-un sistem care nu are formele corecte, ajungem să distorsionăm uneori și mintea copiilor. Mergi la școală pentru că învățământul e obligatoriu cu speranța că îți și place și că vezi faptul că te ajută social. Nu mergi să iei o notă mare pentru a primi bursă”, a afirmat Daniel David sâmbătă, la Digi 24. Ministrul este de părere că ideea de merit a fost pervertită.

”Noi am pervertit meritul pentru că aveam un sistem în care aveai bursa de merit de minim 30% într-o clasă. Și dacă aveai clase foarte bune în care toți aveau peste 9,50, nu mai era 30%, era 100%. Nu este ok. După mine, meritul trebuie să fie merit”, susține Daniel David. Ministrul a vorbit și despre bursele pentru olimpici.

”La Olimpiade trebuie să mergi fiindcă te interesează, îți place să înveți mai mult, e foarte bine că iei premii și noi vom premia în continuare olimpicii și naționali și internaționali, mai ales pentru premiile 1, 2, 3 și pentru mențiuni. Dar după ce ai luat premiul, nu avem cum să susținem și un sistem de burse lunare. Pentru că dacă tu ești olimpic, dincolo de premiul pe care l-ai luat, poate iei bursa de merit din clasa ta. Deci vedeți, eu nu sunt din start împotriva faptului că nu am avea nevoie de mai mulți bani pentru bursă. Eu spun că trebuie să gândim mai bine banii respectivi, fiindcă am dus în bursă în care am avut următoarele situații: oameni cu bursă de merit care nu s-au prezentat la bacalaureat sau n-au luat bacalaureatul dacă s-au prezentat, burse de reziliență, s-au prezentat la bacalaureat n-au luat bacalaureatul, sunt anomalii pe care n-am mai putea duce”, a adăugat David.

Acesta a pledat din nou pentru ideea conform căreia în învățământul preuniversitar trebuie sprijiniți cei care, din cauza unor condiții socio-economice, nu pot accesa învățământul gratuit.

Întrebat cu cât s-ar reduce fondul pentru burse, în condițiile în care bugetul alocat până acum a fost de aproximativ 6,5 miliarde de lei, ministrul a explicat că nu există date la acest moment, pentru că nu au fost calculate bursele sociale.

”Pe noi ne-a interesat și mă interesează, cu siguranță, să elimin excesele, să venim cu mecanisme normale, bursa socială să fie pentru cei care au nevoie de bursă socială, meritul să fie merit și vom vedea. Cu siguranță va scădea bugetul. Nu știu cu cât în acest moment, fiindcă nu știu cât se vor califica pentru condițiile sociale, de exemplu. Nu știu”, a răspuns Daniel David.

viewscnt
Afla mai multe despre
educație
norme didactice
reformă
elevi