Tabloul Alpine Retreat 2 (Refugiu alpin 2) al pictorului român Adrian Ghenie a fost vândut la New York, la casa de licitații Sotheby's, pentru suma finală de 3,16 milioane de dolari, conform datelor Profit.ro.
Lucrarea o reprezintă pe amanta lui Adolf Hitler, Eva Braun, presupus însărcinată, la cabana de munte unde se retrăgeau cei doi și este, de fapt, o alegorie a extremismului lăsat moștenire de ideologii precum fascismul, care proliferează și în prezent.
Realizată în 2017 și de dimensiuni monumentale (2,9 x 3 m), lucrarea este o variantă a The Alpine Retreat, creată cu un an înainte și care se află astăzi în colecția celebrului Muzeului Metropolitan de Artă din New York (The Met).
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Potrivit Sotheby's, cele două lucrări demonsetrează factura artistului, respectiv investigația psihologică și reconsiderările istorice ale acestuia, care aici ating apogeul și reprezintă vârful subversiunilor fără compromisuri ale lui Ghenie cu privire la istoria secolului al XX-lea, subiect care a servit drept temă pentru expoziția, extrem de apreciată de critică, artistului de la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de la Veneția, din 2015.
”Opera de față o reprezintă pe Eva Braun, amanta lui Adolf Hitler, la cabana lor de munte din Bavaria. Reprezentarea ei anacronică – perechea nu a conceput niciodată un copil – oferă o naștere ideologică mai mult decât una literală: reflectând asupra unei moșteniri a extremismului global, asupra proliferării discursului instigator la ură și discursului privind sănătatea democrației în întreaga lume, Alpine Retreat 2 devine mai rezonantă și mai relevantă cu fiecare an care trece”, arată casa de licitații în descrierea lucrării pictorului român.

În descrierea video a tabloului, lucrarea lui Ghenie este calificată de specialiștii Sotheby's drept ”cea mai tulburătoare pictură pe care ați văzut-o vreodată”.

Lucrarea fusese estimată între 2,5 - 3,5 milioane dolari, iar în licitație a pornit de la 2 milioane de dolari, pentru ca oferta câștigătoare să fie de 2.550.000 dolari, diferența până la 3.161.000 dolari repezentând taxe și comisoane.
Anul acesta, în luna martie, la Hong Kong, casa de licitații Chiristie's a vândut o altă lucrare de mari dimensiuni (2,7 x 3 m) a lui Adrian Ghenie, realizată în 2020, Fără titlu (După Henri Rousseau), pentru echivalentul a 2,67 milioane euro.


Anul trecut, în octombrie, tabloul ”Sfântul Christopher” al artistului român Adrian Ghenie a fost vândut la casa de licitații Sotheby's din Londra, pentru suma finală de 1,74 milioane de lire sterline, echivalentul a 2 milioane euro.
A fost a doua lucrare importantă de Adrian Ghenie vândută anul trecut de Sotheby's, în luna mai 2024 un tablou al pictorului român fiind vândut la New York pentru suma finală de 3 milioane de dolari.
În mai 2022, un tablou realizat în 2016 de Adrian Ghenie și intitulat ”Degenerate Art”, trimițând tot la efectele fascismului, a stabilit un record de licitație pentru artist, fiind vândut, la Londra,pentru 9.286.700 de dolari. În aceeași lună, după doar o săptămână, dar de data aceasta la Hong Kong, lucrarea lui Ghenie ”Pie Fight Interior 12” a fost vândută la licitație pentru suma de 10.371.116 dolari, nou record al artistului.