Președintele Nicușor Dan a trimis Parlamentului pentru reexaminare o lege care prevede că statul transferă 545 de hectare de teren cu tot cu clădiri din domeniul public către Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara. În 2024, legea a fost contestată la CCR de către fostul președinte Klaus Iohannis, iar Curtea i-a respins sesizarea și a decis că legea este constituțională.
În cererea de reexaminare, președintele explică faptul că, potrivit legii, în prima fază statul ar transfera 35 de terenuri în suprafață totală de 501,4208 hectare din domeniul public al statului în domeniul privat al statului. În a doua fază, din domeniul privat al statului cele 501 de hectare – la care se adaugă alte două terenuri în suprafață de 44,3154 hectare – ar urma să fie mutate în proprietatea privată a Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I”, scrie Hotnews.ro.

„O diminuare semnificativă a patrimoniului statului”
Transferul dintre domeniul public al statului în domeniul privat se poate face pentru a vinde, pentru a concesiona, închiria, dona sau pentru a folosi mai ușor terenurile sau clădirile. Atunci când sunt în proprietate publică terenurile sau clădirile, de exemplu, nu pot fi vândute sau închiriate.
În total, este vorba despre 545,7 de hectare de teren din localitățile Timișoara, Lugoj, Sânnicolau Mare, V.V. Delamarina, respectiv Păltiniș, din județele Timiș și Caraș-Severin.
„Transferul presupune o diminuare semnificativă a patrimoniului statului” având în vedere „dimensiunea terenurilor vizate de lege și potențialul ca valoarea acestora să se aprecieze în timp”, spune Nicușor Dan în cererea de reexaminare.

Președintele critică faptul că legea nu conține o justificare clară pentru care e necesar transferul terenurilor și construcțiilor aferente, în condițiile în care Universitatea administrează terenurile din 2004.
„Este neclară fundamentarea actului normativ și motivul pentru care este nevoie de instituirea unui drept de proprietate al Universității de Științele Vieții «Regele Mihai I»”, arată Nicușor Dan.
„Nu există garanții suficiente că terenurile vor fi folosite pentru învățământ”
În plus, președintele atrage atenția că nu există garanții suficiente că terenurile vor fi folosite pentru învățământ: „Apreciem că «realizarea obiectivului privind activitatea de învățământ superior și dual în domeniul agricol, cercetare, producție, extensie universitară și a strategiilor de dezvoltare instituțională» reprezintă un obiectiv vag, nedefinit, fără indicatori, obiective de investiții sau termene în care acestea trebuie să fie realizate”.
Mai mult, șeful statului spune că, în contextul economic actual, „statul are obligația valorificării eficiente a patrimoniului său și a bunurilor proprietate publică și privată. Statul poate valorifica bunurile sale inclusiv prin schimbarea destinației terenurilor în cauză sau schimbarea titularului dreptului de administrare, închirierea, concesionarea sau stabilirea unor drepturi de folosință în favoarea unor alți titulari(…) În același timp, regimul proprietății publice a statului conferă garanții împotriva unei utilizări neadecvate”.
Nicușor Dan atrage atenția și că terenurile și construcțiile aferente acestora nu se regăsesc în nicio altă lege și nici nu sunt clar descrise și identificate: „Suprafața totală de teren vizată de art. 1 din legea supusă reexaminării a fost majorată de la 416,9667 ha la 501,4208 ha, fiind modificat în mod corespunzător și conținutul Anexei nr. 1. În aceste condiții, este necesară identificarea completă a acestor imobile”.

Legea, declarată constituțională de CCR după sesizarea lui Iohannis
În ianuarie 2024, fostul președinte Klaus Iohannis a contestat la Curtea Constituțională aceeași lege, pe motiv că încalcă o serie de norme și principii constituționale precum:
- modalitatea de adoptare
- protejarea proprietății publice și private a statului
- garanțiile necesare și suficiente stabilite de Curtea Constituțională pentru transmiterea cu titlu gratuit a unor bunuri din domeniul privat al statului
- lipsa clarității obiectivelor pentru care se realizează transferul
- insuficienta individualizare a terenurilor în discuție
Atunci, CCR a respins obiecția de neconstituționalitate formulată de Iohannis, deci legea a fost considerată constituțională.