Un fond de investiții dintr-un grup financiar sud-coreean acționar minoritar al NuScale, dezvoltatorul și proprietarul american al tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) cu care se dorește construirea unei centrale nucleare de 462 MW la Doicești, este aproape să intre în acționariatul RoPower Nuclear SA, compania românească joint-venture înființată pentru implementarea proiectului centralei, conform datelor Profit.ro.
RoPower Nuclear SA este deținută în prezent, în proporții egale, de câte 50% din acțiuni, de către compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă, și Nova Power&Gas din grupul E-INFRA al antreprenorilor clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu.

SNN și Nova Powe&Gas sunt aproape să semneze un Acord al Acționarilor cu DSPE Beta Private Equity Fund, controlat de DS Private Equity Co. Ltd (DSPE) din Coreea de Sud, pentru o tranzacție care va modifica structura acționariatului RoPower Nuclear SA. Acordul are nevoie de OK-ul Ministerului Energiei, care deține peste 82% din capitalul Nuclearelectrica.
Discuțiile pe această temă sunt mai vechi.

În aprilie anul trecut, DSPE Beta Private Equity Fund a primit undă verde de la Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) și de la Consiliul Concurenței pentru preluarea a 33,33% din capitalul RoPower Nuclear, după cum a relatat atunci în premieră Profit.ro. SNN și Nova Power&Gas urmează să rămână acționari la compania de proiect pentru SMR-urile de la Doicești, nefiind încă clar dacă cele 2 companii românești ar urma să păstreze tot câte o treime din capital sau vor avea alte procente.
″Investitorul va depune o nouă cerere de autorizare în momentul demarării investiției, sub rezerva obținerii tuturor avizelor necesare operaționalizării investiției, inclusiv din punct de vedere al siguranței tehnologiei nucleare (CNCAN)″, se menționa în decizia de autorizare a Consiliului Concurenței.
Societățile din grupul DS Private Equity, laolaltă cu acționarul majoritar al acestuia, antreprenorul sud-coreean Dok Soo Jang, dețineau cumulat, la nivelul lunii aprilie 2024, un procent total de 3,2% din capitalul NuScale, dezvoltatorul american al tehnologiei SMR a cărei implementare este dorită la Doicești.

După care, pe 17 aprilie anul trecut, în AGA Nuclearelectrica au fost supuse aprobării acționarilor, alături de decizia de continuare a proiectului Doicești, mai multe documente de consființire a intrării DSPE Beta Private Equity Fund în acționariatul RoPower Nuclear SA, inclusiv aspecte neprecizate privind un potențial ajutor de stat.
La ședința AGA din aprilie 2024 nu a fost însă luată nicio decizie, întrucât acționarul majoritar al Nuclearelectrica, Ministerul Energiei, s-a abținut de la vot. Iar tranzacția cu coreenii nu s-a mai regăsit pe ordinea de zi a următoarei ședințe AGA SNN, din 19 iulie, la care Ministerul Energiei a aprobat continuarea proiectului SMR de la Doicești, prin trecerea în etapa 2 a studiului FEED.
″Orice decizie de dezvoltare a proiectului SMR privind cooptarea de noi investitori în compania de proiect RoPower Nuclear va fi supusă aprobării acționarilor Societății Naționale Nuclearelectrica. Așadar, având în vedere necesitatea respectării dreptului acționarilor, toate informațiile aferente oricărei posibile astfel de tranzacții vor fi puse la dispoziția acționarilor la momentul convocării AGA″, au declarat atunci, la solicitarea Profit.ro, reprezentanții SNN.
Aceștia nu au răspuns întrebărilor privind stadiul, perspectivele, termenul de finalizare și valoarea tranzacției și nici la cea referitoare la cotele de capital ce ar urma să rămână în posesia SNN și Nova Power&Gas după eventuala perfectare a deal-ului. Coreenii nu au trimis niciun răspuns la întrebările Profit.ro.