Uniunea Sindicatul Liber Metrou (USLM) susține că sporurile salariale nu reprezintă favoruri, ci obligații ale angajatorului - statul român - pentru condițiile speciale de muncă în metrou.
"Au apărut afirmații cum că la metroul bucureștean salariații ar trăi în raiul sporurilor, fiind prezentată o listă de favoruri. Aceste sporuri nu sunt favoruri, ele sunt obligații ale angajatorului de a plăti pentru sacrificiul salariaților de a munci în condițiile speciale de muncă din metrou", se arată în comunicatul USLM.
Ce sporuri primesc angajații Metrorex
Sporul de vechime în muncă, sporul pentru conducerea unei formații de lucru, sporul pentru orele prestate în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, sporul pentru executarea unei funcții suplimentare, sporul pentru titlul științific de doctor se acordă la nivelul tuturor societăților de stat conform prevederilor Codului Muncii.

În ceea ce privește sporul de noapte, reprezentanții USLM spun că extensia de 3% peste norma națională de 25% se acordă tuturor salariaților care lucrează noapte de noapte. "Categoria de personal, care își desfășoară activitatea numai noaptea, se regăsește doar în metrou la liniori și tuneliști. Aceștia sunt cei care se bucură dacă ajung la pensie și dacă prind 5 ani de pensie și viață", precizează USLM.
Mai mult, din cele opt ore considerate "de noapte" conform legii, trenurile circulă trei ore. În restul de cinci ore, se efectuează revizii și verificări ale instalației de cale, de energoalimentare, de automatizări, de semnalizări etc.
Metrorex plătește „spor de metrou” și celor care nu lucrează în subteran. Printre ei, șoferii și directorii de la etajul 9, conform Știrile Pro TV.

Liderii sindicali susțin, de asemenea, că sporul de metrou nu este un spor de subteran, fiind compus în baza atribuțiilor și responsabilităților de serviciu și a condițiilor de muncă. "Cu cât lucrezi mai adânc în pământ, cu atât ai un spor de metrou mai mare, dar nu este doar pentru subteran", arată USLM.
Totodată, liderii sindicali mai susțin că Metrorex nu are datorii față de bugetul de stat. "Din contră, statul, prin faptul că nu își achita obligațiile ce îi revin din Contractul de Servicii Publice de Transport, are obligații față de Metrorex, neacordând compensații la timp și în cuantumul convenit", pretind sindicaliștii.