Dezvoltatorul polonez de parcuri energie solară R.Power a anunțat implementarea unui nou proiect fotovoltaic în România.
Parcul solar Lazuri, cu o capacitate de 55 MWp, va fi construit în partea de nord-vest a țării, în județul Satu Mare.
Instalația va fi localizată în comuna Lazuri și va fi conectată la rețeaua națională printr-o nouă stație de conexiune de 110 kV, realizată în tehnologie loop-in/loop-out, integrată în linia aeriană de transport Vetiș–Abator.
Lucrările de construcție sunt planificate să înceapă în al treilea trimestru din 2025, iar punerea în funcțiune este preconizată pentru al treilea trimestru din 2026.
Anul trecut, proiectul a câștigat o licitație pentru energie regenerabilă în România, obținând un contract de vânzare a energiei pe 15 ani.

„Acest proiect nu doar că sprijină obiectivele ambițioase ale României în domeniul energiei regenerabile, ci marchează și o etapă strategică în consolidarea prezenței noastre pe piețele cheie din Europa Centrală și de Est. Parcul nostru fotovoltaic de 55 MWp va genera aproximativ 70 GWh de electricitate verde anual – suficient pentru a acoperi nevoile a peste 48.000 de gospodării și pentru a evita aproape 17.000 de tone de emisii de CO₂ în fiecare an”, a declarat Katarzyna Suchcicka, Vicepreședinte al R.Power S.A.
Lazuri este unul dintre cele patru proiecte ale R.Power din România care au obținut contracte pentru diferență (CfD) pe 15 ani în cadrul sistemului local de licitații, cu o capacitate totală adjudecată de 85 MWp.
Anterior, compania a obținut o finanțare de 12,4 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Poloniei (BGK) pentru construirea unor centrale fotovoltaice cu o capacitate totală de 23 MWp, precum și o finanțare nerambursabilă de 15 milioane de euro de la Ministerul Energiei din România pentru primul său proiect de stocare a energiei din țară. T

Recent, R.Power a lansat încă o investiție strategică, într-un proiect de baterii în România.
Va fi realizat la Scornicești ca una dintre cele mai mari instalații de stocare a energiei din regiune.
Va avea o capacitate de 127 MW și 254 MWh, conform datelor analizate de Profit.ro.

Construcția va începe în trimestrul III 2025 și va fi finalizată peste un an, inclusiv cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență al României, parte a fondului de redresare NextGenerationEU al UE

Recent, R.Power a semnat un acord de finanțare de tip project finance cu Bank Gospodarstwa Krajowego (Banca Națională de Dezvoltare a Poloniei) în valoare totală de 12,4 milioane de euro.
Fondurile obținute vor fi utilizate pentru construirea primelor centrale fotovoltaice ale Grupului R.Power din România, cu o capacitate totală de 23 MWp.
Acesta este al doilea acord de finanțare de tip project finance al R.Power în afaceri internaționale – anterior, compania a obținut finanțare pentru proiecte în Portugalia.
„Finanțarea obținută ne permite o expansiune rapidă pe piața românească și continuarea strategiei noastre de dezvoltare internațională. România este o piață-cheie pentru noi, iar primele centrale fotovoltaice R.Power în această țară reprezintă un pas important în consolidarea poziției noastre ca lider în producția de energie verde în Europa”, a subliniat Tomasz Sęk, vicepreședinte al R.Power.

Dezvoltatorul polonez de parcuri energie solară (IPP) R.Power a lansat primul său portofoliu fotovoltaic în România în decembrie 2024.
Proiectul presupune instalarea a patru parcuri solare cu o capacitate combinată de peste 23 MWp.
Centralele vor fi instalate în comunele Stalpu, Suseni, Punghina și Dudești și sunt programate să fie puse în funcțiune în ultimul trimestru al anului 2025 și în primul trimestru al anului 2026.
Planul este de a-și extinde flota solară românească la 100 MWp până la sfârșitul anului 2026. „Acest prim portofoliu reprezintă o etapă cheie în strategia noastră de expansiune pe această piață în creștere rapidă”, a spus R. CEO-ul Power, Przemek Pieta.
R.Power, cel mai mare dezvoltator polonez de proiecte fotovoltaice, a anunțat în vară semnarea contractelor pentru execuția generală în România a unui portofoliu de parcuri fotovoltaice de 23 MWp.
Foto R.Power via renewablesnow
Proiectele vor fi construite de compania poloneză Nomad Electric și de compania românească Waldervar, specializate în proiectarea, construcția și operarea proiectelor de energie regenerabilă, și unul dintre cei mai mari antreprenori generali ai centralelor fotovoltaice din sud-estul Europei.
Adăugarea a 23 MWp în portofoliu este un alt pas în dezvoltarea R.Power în Europa. Până la sfârșitul anului 2025, compania plănuiește să aibă un portofoliu de proiecte fotovoltaice în România cu o capacitate de 100 MWp. Acesta este încă un proiect care aduce R.Power mai aproape de obiectivul strategic de a avea 1GW în operare pe care compania intenționează să-l atingă anul viitor.

Noile proiecte, situate în centrul și estul României, sunt în faza de pregătire pentru construcție. Finalizarea construcției este planificată pentru al doilea trimestru al anului 2025. Parcurile vor fi conectate direct la rețeaua de medie tensiune.
România este una dintre țările cu cea mai dinamică dezvoltare în proiectele solare din sud-estul Europei. Până la sfârșitul anului 2023, capacitatea totală instalată din surse solare în această țară a ajuns la 2.9 GW. Totuși, planurile de dezvoltare a energiei solare vizează creșterea capacității de generare solară la peste 8 GW până în 2030.
R.Power este un producător independent de energie solară lider din Polonia, extinzându-și operațiunile în România, Italia, Portugalia, Spania și Germania.