Fraudă cu coduri QR la plata parcării în București și Constanța. Se cere suspendarea sistemului

Social   
Fraudă cu coduri QR la plata parcării în București și Constanța. Se cere suspendarea sistemului

Reprezentanții Companiei Municipale Parking București au anunțat că, în diverse zone din Capitală, au găsit coduri QR modificate pentru plata parcării.

Peste acestea fuseseră lipite alte coduri QR, prin care erau colectate datele bancare ale utilizatorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
INEDIT Un șofer de la aeroportul Otopeni a luat pasagerii și.... i-a dus pe DN1, spre Ploiești CITEȘTE ȘI INEDIT Un șofer de la aeroportul Otopeni a luat pasagerii și.... i-a dus pe DN1, spre Ploiești

Compania recomandă acum limitarea utilizării acestei metode de plată pentru 72 de ore.

O situație similară a fost înregistrată și la Constanța, scrie News.ro

ANUNȚ Vin ploile în România CITEȘTE ȘI ANUNȚ Vin ploile în România

Reprezentanții Companiei Municipale Parking București au anunțat, vineri, că în urma inspecțiilor de rutină desfășurate în parcajele publice administrate de companie au fost descoperite indicii clare ale unei activități cu potențial infracțional, care afectează atât interesele cetățenilor, cât și pe cele ale administrației publice locale.

”Astfel, în parcările inspectate, s-a constatat că panourile informative destinate efectuării plății prin cod QR au fost modificat prin aplicarea unui autocolant (sticker) cu un cod QR de culoare diferită față de cel original (beige în loc de alb), ceea ce a generat suspiciuni privind autenticitatea acestuia. Accesarea codului QR de pe stickerul aplicat conducând utilizatorul către o pagină web falsificată, concepută să reproducă interfața oficială a operatorului de parcări publice”, au afirmat reprezentanții Companiei Municipale Parking București.

ANUNȚ O nouă companie intră în concordat preventiv CITEȘTE ȘI ANUNȚ O nouă companie intră în concordat preventiv

Ei au explicat că odată accesat acest link fraudulos, utilizatorului i se solicită datele cardului bancar (numărul cardului, data expirării și codul CVC). După introducerea acestor date și apăsarea comenzii „Plătește”, plata nu este procesată, iar procedura de achitare nu continuă.
”De fapt, în această etapă, datele bancare ale clientului sunt colectate fără acordul acestuia, existând riscul real de compromitere a informațiilor personale și de utilizare frauduloasă a fondurilor din conturile bancare. În același timp, utilizatorul nu achită contravaloarea parcării, fiind astfel expus riscului de sancționare contravențională pentru neplata serviciului’, au mai precizat cei de la  Compania Municipală Parking București.

Astfel, în parcajul CEC – Judecătorie  au fost găsite două panouri afectate), în parcajul Eforie - un panou afectat, în parcajul Brezoianu - trei panouri afectate), în parcajul Ion Câmpineanu – un panou afectat.

Reprezentanții Compania Municipală Parking București au afirmat că ”având în vedere gravitatea situației și implicațiile directe asupra siguranței cetățenilor și a veniturilor publice, am solicitat demararea de urgență a unei anchete cu sprijinul organelor competente, în vederea identificării și sancționării persoanelor responsabile pentru aceste acțiuni frauduloase”.

Totodată, Compania Municipală Parking București a  mai anunțat că va coopera cu toate instituțiile abilitate pentru a sprijini investigațiile în desfășurare și va implementa măsuri suplimentare de securizare a infrastructurii informaționale din parcajele gestionate.

Meta, care deține Facebook și Instagram, va interzice publicitatea politică în UE din cauza regulilor \ CITEȘTE ȘI Meta, care deține Facebook și Instagram, va interzice publicitatea politică în UE din cauza regulilor "impracticabile" ale Bruxellesului

Compania Municipală Parking București recomandă utilizarea cu prudență a metodei de plată prin QR cod sau limitarea utilizării acestei metode timp de 72 de ore.

La Constanța, polițiștii au deschis o anchetă după ce persoane necunoscute ar fi falsificat codurile  QR aferente plății parcărilor pe o stradă și un bulevard din centrul municipiului Constanța și au aplicat coduri false pentru cele autentice. În acest mod, o persoană a fost păbugită cu suma de 700 de lei după ce a scanat codul respectiv. De asemenea, Primăria Constanța a decis suspendarea temporară a plății parcării prin scanarea codului QR.

viewscnt
Afla mai multe despre
cod qr
parcare