După ce un deceniu și jumătate adminstrarea FP a aparținut americanilor de la Franklin Templeton, IRE AIFM HUB este opțiunea în procesul de selecție a noii companii de management.
Consultanții desemnați de Fondul Proprietatea (FP) pentru a găsi un nou administrator, în locul Franklin Templeton și care se opriseră la 2 candidați, au optat pentru IRE AIFM HUB, cu sediul in Luxemburg, în parteneriat cu Impetum Management, firmă românească de consultanță în managementul activelor.
Acest anunt reprezintă doar următoarea etapă in procesul de selecție. Orice decizie de a propune un candidat pentru vot pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor este condiționată de finalizarea satisfăcătoare a unui proces de due diligence și a negocierii cu succes a termenilor comerciali.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

IRE AIFM colaborează cu manageri de active alternative atât din UE, cât și din afara UE. Firma este specializată in fonduri de investiții alternative în Private Equity, Real Estate, Venture Capital si Fund of Funds (FoFs).
Aceasta a fost fondată în 2014 de ImmoFinRe Group, o platformă de administrare multiplă lansată în 2007 și specializată în administrarea indirectă a activelor din real estate, relevă datele analizate de Profit.ro.

Impetum face parte din grupul Impetum, care include și ROCA Investments (private equity pentru intreprinderi mici și mijlocii), AGISTA (capital de crestere și facilitarea IPO-urilor pe piața AeRO), ROCA X (venture capital) și CITR (insolvență și restructurare).
Parteneriatul strategic va purta denumirea ROCA FP
Este un parteneriat strategic pentru dezvoltare, reunit sub brandul ROCA FP: ROCA FP reprezintă parteneriatul strategic dintre IRE AIFM HUB – administrator de fonduri de investiții alternative cu sediul în Luxemburg, activ pe piața din România – și o echipă locală de specialiști cu expertiză în administrarea activelor și management de investiții în fondurile locale de Private Equity Roca Investments și Agista, precum și în compania de consultanță Impetum Management. Această structură integrează expertiza locală oferită de echipa de specialiști români, asigurate de IRE AIFM HUB.
Ne bucurăm să fim în acest parteneriat, alături de o echipă care a demonstrat, de mai bine de 25 de ani, nu doar profesionalism, ci și o capacitate remarcabilă de a naviga cu succes prin cele mai dificile momente ale economiei românești. Credem cu tărie că acest parteneriat valorifică cel mai bun mix de expertiză locală, guvernanță riguroasă și standarde internaționale. În plus, vedem oportunități reale de dezvoltare pe piețele din Europa Centrală și de Est, iar România rămâne o ancoră esențială în această dinamică regională, a declarat David Luksenburg, manager IRE AIFM HUB si reprezentant al parteneriatului ROCA FP.
Suntem deosebit de onorați să fim în această etapă a procesului de selecției pentru desemnarea noului administrator al Fondului Proprietatea. ROCA FP a adus în proces o echipă locală de specialiști, și trecând la pasul următor confirmă profesionalismul, experiența și performanța unei echipe românești dedicate și ambițioase. Alături de partenerii noștri de la IRE AIFM HUB, propunem o soluție solidă, menită să transforme Fondul Proprietatea într-un pilon strategic pentru sprijinirea economiei românești și un motor al dezvoltării durabile. Am prezentat o propunere fundamentată, cu respect pentru misiunea Fondului și cu angajamentul de a lucra în parteneriat cu acționarii, pentru a-i atinge întregul potențial, a declarat Andrei Cionca, Reprezentant al parteneriatului ROCA FP.
În cazul în care IRE AIFM va fi numit noul AFIA pentru Fondul, acesta planifică, împreună cu Impetum că firma de consultanță desemnată pentru IRE AIFM, să implementeze o nouă strategie pentru FP, începand din 2027 (presupunând un mandat în T3 2025), concentrându-se pe investiții în companii listate din România și regiunea mai largă a Europei Centrale și de Est, cu expunere indirectă la companii nelistate cu perspective puternice de creștere prin vehicule listate, pentru a asigura conformitatea cu reglementările din România.

Strategia include extinderea domeniului de activitate al Fondului printr-o abordare de tip fund-of-funds în private equity și venture capital susținută prin granturi din surse publice de finanțare.
O fază interimară va prioritiza creșterea portofoliului, îmbunătățirea câștigurilor și gestionarea riscurilor. O politică de distribuție flexibilă va echilibra dividendele cu reinvestirea în oportunități de creștere ridicată.
Abordarea propusă va sprijini o evoluție strategică echilibrată. Aceasta presupune atât dezvoltarea, cât și valorificarea portofoliului existent. În același timp, va include inițierea unor investiții în companii listate din România și din regiunea mai largă a Europei Centrale și de Est.
Strategia va acoperi și tranzacții prin care Fondul poate obține expunere indirectă la companii nelistate cu perspective puternice de creștere, utilizând vehicule de investiții listate. Totodată, va urmări crearea de valoare pe termen lung prin implementarea unor sisteme de tip Fund of Funds (FoF)
Pentru a aborda lichiditatea limitată, planul implică gestionarea lichidității, ieșiri parțiale, IPO-uri, refinanțare, strângere de capital și emisiune de obligațiuni.
Asigurarea unei politici de dividend care să asigure un randament constant ramâne o prioritate a Fondului Proprietatea, în paralel cu efortul de creștere a valorii și lichidității titlurilor.

Până la implementarea strategiei propuse de dezvoltare, în acord cu voința acționarilor, politicile curente de distribuție dividende și răscumpărări ar continua conform strategiei actuale a Fondului.
În absența aprobărilor din partea autorităților de reglementare din România sau din partea acționarilor, strategia actuală va continua, concentrându-se pe răscumpărări de acțiuni, plăți integrale de dividende și cresterea valorii susținută prin granturi din surse publice de finanțare.
Fondul Proprietatea deține participații în companii strategice precum Aeroporturi București, Administrația Porturilor Maritime Constanța, Salrom și Alro, având o evaluare bursieră de aproximativ 1,3 miliarde lei.