BCR vede un nou prag pentru cursul valutar

Economie   
BCR vede un nou prag pentru cursul valutar

Analiștii Băncii Comerciale Române cred că banca centrală va apăra un nou prag al cursului de schimb.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

BCR notează noul nivel istoric al cursului EUR/RON, care a atins 5,095 lei marți la prânz, față de 4,975 la deschiderea ședinței, pe fondul turbulențelor politice care urmează primului rând al alegerilor prezidențiale.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Numărul bugetarilor a scăzut cu 5.000 în martie DOAR pe o hârtie. Peste 4.600 posturi care dispar ca ocupate din dreptul Armatei sunt de fapt rezerviștii voluntari, trecuți, la cererea Ministerului Finanțelor, pe o altă listă de raportare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Numărul bugetarilor a scăzut cu 5.000 în martie DOAR pe o hârtie. Peste 4.600 posturi care dispar ca ocupate din dreptul Armatei sunt de fapt rezerviștii voluntari, trecuți, la cererea Ministerului Finanțelor, pe o altă listă de raportare
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Deprecierea a venit în contextul unor volume ridicate de tranzacționare în piața locală în ședințele de luni și marți, de două ori mai ridicate față de media pe o întreagă săptămână în vremurile normale de tranzacționare, arată BCR.

„Credem că 5,1 este noua linie în nisip a BNR. Faptul că cursul are o rată mare de trecere în inflație și un rol important în încrederea consumatorilor ar trebui să limiteze deprecierea abruptă a leului pe termen scurt. Poziția fundamentală slabă legată de deficitele gemene favorizează o depreciere a leului în continuare în pași mici în următorii ani”, arată Eugen Sinca, economist BCR.

Firmele mici și foarte mici cresc numărul de posturi ofertate. Unde se găsește cel mai ușor de muncă CITEȘTE ȘI Firmele mici și foarte mici cresc numărul de posturi ofertate. Unde se găsește cel mai ușor de muncă

Leul a fost neobișnuit de stabil începând cu 2022, notează Sinca, cu o depreciere de doar 1% pe an, față de 2% anterior, nivel care era mai apropiat de diferențialul de inflație față de zona euro.

„Multiplele șocuri, de la lanțurile de aprovizionare tensionate după pandemie până la războiul din Ucraina, nu au permis o depreciere mai puternică a leului în cadrul regimului valutar de flotare controlată al BNR. Costul stabilității leului a erodat competitivitatea exportatorilor locali”, arată Sinca.

Pe lângă vânzările de lei, investitorii au vândut și acțiunile la Bursa de la București și titlurile de stat în lei, unde randamentele au crescut, mai ales cele pe termen mai scurt.

Peste 223.000 de persoane inactive doreau să lucreze în 2024 CITEȘTE ȘI Peste 223.000 de persoane inactive doreau să lucreze în 2024

Deficitul bugetar a fost de 9,3% din PIB anul trecut, în timp ce datoria publică a crescut cu 5,9 puncte procentuale la aproape 55% din PIB. Deficitul de cont curent a fost de 8,3% din PIB și a fost finanțat preponderent din împrumuturi externe.

viewscnt
Afla mai multe despre
curs valutar
curs bnr
vanzare euro