Retailerul de bricolaj Leroy Merlin România, parte a grupului francez Adeo – deținut de familia Mulliez, una dintre cele mai bogate din Franța, își mută sediul central în Floreasca Park și își restrânge spațiul de birouri cu circa 40%, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară. Aceasta este una dintre cele mai mari tranzacții de închiriere semnate în acest an pe sectorul birourilor.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Leroy Merlin România a închiriat 3.500 de metri pătrați pe un etaj al complexului de birouri Floreasca Park, din nordul Bucureștiului, pe care îl va folosi ca centru de servicii pentru cei peste 200 de angajați ai companiei din zonele financiar, contabilitate și administrativ, potrivit surselor Profit.ro.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Angajații se vor muta în Floreasca dintr-o clădire de birouri de pe strada Icoanei nr. 11-13, din centrul Bucureștiului, unde ocupau mai multe etaje și o suprafață de circa 6.000 de metri pătrați, spun sursele Profit.ro.
Tranzacția este importantă și pentru că este prima dată când Leroy Merlin România optează pentru un sediu într-o clădire de clasa A, fiind una dintre cele mai mari închirieri semnate în acest an.
Reprezentanții Leroy Merlin au transmis, pentru Profit.ro, că va urma o informare oficială pe acest subiect.

O parte din spațiul disponibil în Floreasca Park a fost eliberat de gigantul american Oracle, care a trecut și el printr-o restrângere puternică a suprafeței de birouri ocupată în România.
Floreasca Park este deținut de conglomeratul chinez Fosun, condus de un miliardar supranumit Warren Buffett al Chinei.
Piața închirierilor de sedii pentru birouri traversează o perioadă de scădere, caracterizată prin ofertarea pe piață a unor spații reduse cu circa 60% față de cât se cereau în urmă cu 5 ani. Cererea medie în piața de închirieri birouri a scăzut, de la 2.000 metri pătrați în anii 2015-2020, la 700-800 metri pătrați.
Tendința generală este de restrângere a activității companiilor în spații mai mici, pe măsură ce munca de acasă a devenit o normă.

Acest lucru înseamnă că munca din afara biroului, restrângerea multor companii cu spații redundante, dar și alți factori au condus la reducerea dimensiunii tranzacției medii. Fragmentarea spațiilor ocupate de marile corporații în sedii mici are loc în circa un sfert din spațiile mordene din piață.
În România funcționează 22 magazine Leroy Merlin, cu aproape 3.500 de angajați în 16 orașe: București, Cluj-Napoca, Craiova, Ploiești, Pitești, Brașov, Constanța, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș, Bacău, Iași, Timișoara, Oradea, Târgoviște și Arad.
Leroy Merlin a înregistrat o cifră de afaceri de circa 3,3 miliarde de lei în 2024, potrivit anunțurilor publice făcute de reprezentanții companiei.

Leroy Merlin este membră a grupului Adeo, deținut de Asociația Familială Mulliez, care mai deține grupul Auchan, Kiabi, Decathlon, Norauto, Pimkie, Boulanger și altele.
Asociația Familială Mulliez a fost fondată în 1955 de Gerard Mulliez, al șaptelea cel mai bogat om din Franța, cu o avere estimată la 28 miliarde de euro în 2024 de către revista franceză Challenges.