Yokohama Rubber, corporație japoneză cu istorie de peste 107 ani, a cumpărat fabrica de anvelope-gigant pentru industria minieră, precum și pentru utilaje terasiere și de transport agabaritice, de la Drobeta Turnu Severin, conform datelor Profit.ro.
Intenția japonezilor a fost anunțată în premieră de Profit.ro și confirmată ulterior de aceștia.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Fabrica, construită în anii ’70-’80 ai secolului trecut, a fost scoasă la vânzare de lichidatorul judiciar al companiei Euro Tyres Manufacturing SRL, intrată în faliment la finalul lunii ianuarie 2025, după aproape 7 ani de insolvență.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

În ultima parte a anului trecut, cum a anunțat Profit.ro, japonezii de la Yokohama Rubber au transmis o scrisoare de intenție privind achiziția activelor Euro Tyres Manufacturing către conducerea societății, care deține o platformă industrială ce se întinde pe mai mult de 19 hectare în municipiul mehedințean.
Sursă foto: https://www.business-recovery.ro/
Activele companiei au fost scoase la vânzare prin negociere directă cu posibilitate de supraofertare, prețul de pornire fiind de 35 milioane dolari plus TVA. Acestea includ terenul de peste 19 hectare și un număr de 38 de clădiri industriale și administrative, printre care hale de producție, plus echipamente și instalații de fabricare a anvelopelor.
Întrucât nu a existat niciun alt ofertant, fabrica a fost adjudecată acum de către japonezi printr-o subsidiară locală înființată în februarie, Yokohama TWS Romania SRL, la prețul de 35 milioane dolari plus TVA. Adjudecatarul a depus o garanție de 5% din preț, în cuantum de 1,75 milioane dolari, conform datelor Profit.ro.

Japonezii așteaptă acum avizul Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), pentru a putea finaliza tranzacția și a plăti prețul activelor aflate în curs de achiziție.
″De asemenea, sunt în curs demersurile necesare pentru a putea proceda la înstrăinarea instalației speciale, parte a activelor debitoarei, aflate sub controlul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare. Din corespondența cu această instituție reiese faptul că este necesară modificarea autorizației deținute de către ETM cu nr. GM228/2021, prin care sunt autorizate deținerea și închirierea, la o formă a autorizației care să permită doar deținerea, în primă fază, și înstrăinarea instalației radiologice ulterior. Au fost depuse actele necesare și plătite taxele pentru prima etapă, așteptăm răspunsul instituției″, se arată într-un document.

Euro Tyres Manufacturing a terminat anul 2023 cu pierderi de aproape 30 milioane lei, la o cifră de afaceri de doar circa 623.000 lei, și cu un efectiv mediu de 31 de salariați.
Înainte de intrarea în insolvență din 2018, compania a avut ani cu rulaje de zeci de milioane de lei și mai mult de 600 de angajați, funcționând însă în mod constant pe pierdere.
Sursă foto: https://www.business-recovery.ro/

Yokohama Rubber, un conglomerat industrial cu încasări anuale de peste 7 miliarde de dolari și profit de peste jumătate de miliard de dolari anul trecut, a fost înființată în 1917 și deține numeroase fabrici de anvelope și alte produse din cauciuc pe toate continentele, din care 8 în Japonia.
Compania este listată la Bursa din Tokyo, iar cei mai importanți acționari sunt instituții financiare japoneze, cel mai mare fiind în prezent Nomura Asset Management, cu aproape 11% din capital.
Fabrica de anvelope-gigant de la Turnu Severin a fost înființată în 1978, prin decret al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, lucrările de construire fiind finalizate în 1983, cu dotări tehnologice pentru producție de proveniență japoneză.
După Revoluția din decembrie 1989, societatea a fost redenumită Rotras, a fost privatizată și a intrat în posesia Tofan Group.

Ulterior, a fost listată pe platforma Rasdaq a Bursei de Valori București (BVB), iar acționar majoritar a devenit societatea Transport Auto Astra SA.
Sursă foto: https://www.business-recovery.ro/

Cu peste 300 de salariați, Rotras a intrat în insolvență în 2005 și în faliment în 2006. În anul următor, 2007, producătorul de anvelope a fost preluat de o firmă din Statele Unite a omului de afaceri american Shimon Laber, fiind și rebotezat Euro Tyres Manufacturing.
Cu noul proprietar, care a achiziționat utilaje noi și a angajat circa 400 de oameni, fabrica a fost repornită în 2009. Laber a fost administrator al Euro Tyres Manufacturing până la recenta intrare în faliment.
Conform documentelor oficiale analizate de Profit.ro, în 2012, un vehicul juridic offshore înregistrat în Insulele Virgine Britanice, Eurotyre SA, ar fi acordat un împrumut de peste 197 milioane dolari către Euro Tyres Manufacturing SRL. Creanța a fost inclusă după 3 ani în capitalul social al împrumutatului, astfel că Eurotyre SA a devenit în 2015 asociat majoritar al fabricii de anvelope, cu 99,995% din părțile sociale, situație valabilă și în prezent, potrivit termene.ro.

Datele justiției românești și ale celei din Statele Unite, coroborate cu informații publicate de presa din Ucraina, indică faptul că Eurotyre SA din Insulele Virgine Britanice este deținută de miliardarul ucrainean Ihor Kolomoiski și de partenerul său de afaceri Ghenadi Bogoliubov.
Kolomoiski, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, a deținut unul dintre cele mai influente posturi de televiziune din țara vecină devastată de agresiunea militară a Rusiei, care a produs și difuzat serialul "Slujitorul poporului", ce l-a făcut celebru ca actor pe actualul președinte al țării, Volodimir Zelenski.
Zelenski a negat întotdeauna că ar fi avut legături personale cu omul de afaceri. Pe de altă parte, televiziunea deținută de Kolomoiski a fost și principalul susținător mediatic al lui Zelenski la alegerile prezidențiale din 2019, când fostul actor a devenit șef al statului ucrainean.

În 2018, fabrica de anvelope severineană Euro Tyres Manufacturing SRL a intrat din nou în insolvență.
În 2020 i-a fost aprobat un plan de reorganizare, cu plăți periodice către creditori, pe care însă din 2024 nu le-a mai putut susține, astfel că, în ianuarie anul acesta, a fost admisă solicitarea ANAF de intrare în faliment a companiei.
Pe parcursul executării planului de reorganizare, Euro Tyres Manufacturing SRL a plătit o creanță de peste 10 milioane lei, garantată cu active ale fabricii, datorată sucursalei din Cipru a PrivatBank, la un moment dat cea mai mare bancă din Ucraina după active, în continuare de importanță sistemică. Aceasta a fost înființată în 1992 de către Ihor Kolomoiski și Ghenadi Bogoliubov, fiind naționalizată de stat în decembrie 2016.
Creanța achitată de Euro Tyres Manufacturing SRL a provenit dintr-un credit acordat cu puțin timp înainte de naționalizare, în vara lui 2016, de către PrivatBank, unei societăți înregistrate în România, OTR Consulting SRL din Drobeta Turnu Severin, credit garantat cu activele Euro Tyres Manufacturing SRL.
OTR Consulting SRL era controlată la acel moment de americanul Dovber Lipskier, indicat de profilul său Linkedin drept ″manager Eurotire″ din 2006 încoace. În prezent, OTR Consulting SRL este deținută indirect, de anul trecut, de un elvețian – Manuele Wernli.

Inițial, imediat după intrarea în insolvență din 2018 a fabricii severinene, PrivatBank a pretins de la Euro Tyres Manufacturing SRL o creanță de peste 1 miliard de lei. Aceasta reprezenta credite însumate de aproape 213 milioane dolari acordate de bancă în perioada în care fusese deținută de Kolomoiski și Bogoliubov, în 2014 și 2015, unui număr de 9 vehicule juridice offshore controlate indirect tot de cei doi, cu garanția Euro Tyres Manufacturing SRL, în baza unor contracte de ipotecă pe active încheiate în vara lui 2016.
Ipotecile au fost anulate de instanța de judecată în 2019, iar creanța ca atare – în 2020, în baza prevederilor din Legea insolvenței potrivit cărora pot fi anulate acte ale debitorilor încheiate în cei 2 ani anteriori deschiderii procedurii ″cu intenția tuturor părților implicate în acestea de a sustrage bunuri de la urmărirea de către creditori sau de a le leza în orice alt fel drepturile″, respectiv ″cu intenția de a ascunde/întârzia starea de insolvență ori de a frauda un creditor″.

Tabelul definitiv de creanțe al Euro Tyres Manufacturing SRL de dinainte de intrarea în faliment, datând din decembrie 2023, arată că, la acea dată, compania mai avea de achitat datorii de aproape 45 milioane lei, cei mai mari creditori fiind acționarul majoritar Eurotyre SA (creanță subordonată de 16,7 milioane lei) și o firmă americană, Alton Media Group LLC (creanță chirografară 16,4 milioane lei).
Furnizorii de gaze și energie MET România și Hidroelectrica aveau de recuperat 2,96, respectiv 1,23 milioane lei, iar partenerul de afaceri chinez Tianjin Saixiang Technology – 4,55 milioane lei.
Ulterior, luna trecută, a fost întocmit un tabel suplimentar de datorii, cu creanțe acceptate în cuantum total de 57,1 milioane lei, cea mai mare fiind cea a Ukrainian Plant of Supergiant Tires LLC din Dnipro (25,2 milioane lei).
Furnizorul american de mașini-unelte pentru procesarea de cauciuc Soberay & Sons Ltd. din Cleveland, Ohio, are de încasat peste 8 milioane lei.
Fabrica de anvelope Mishima din Japonia a Yokohama Rubber. Sursă foto: https://tiremalliraq.com/