Vânzările de vin la nivel global au scăzut, în 2024, cu -3,3% față de anul precedent, până la 214,2 milioane de hectolitri.
Acesta este cel mai scăzut nivel înregistrat din 1961, când vânzările au fost de 213,6 milioane de hectolitri, arată BiziDay.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Pe lângă vânzări, și producția a fost afectată (-4,8%), ajungând la 225,8 milioane de hectolitri, de asemenea cel mai scăzut nivel din ultimele șase decenii.
Datele arată că producția a fost afectată, pe de o parte, de fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi ploile abundente din unele regiuni și seceta din altele. Pe de altă parte, producătorii de vin sunt conștienți de faptul că obiceiurile de consum s-au schimbat, iar tinerii nu mai beau atât de mult vin pe cât consumau părinții lor.

La nivel global, prețul unei sticle de vin a crescut cu +30%, comparativ cu anul 2020. Totodată, în ultimii cinci ani, consumul global a scăzut cu -12%.
OIV a mai transmis că industria a fost lovită de “o furtună perfectă”, deoarece preocupările legate de sănătate au determinat scăderea consumului în multe țări, iar factorii economici s-au adăugat la probleme.
Acum, odată cu impunerea tarifelor de export de către Administrația Trump, temerile că acestea vor afecta vânzările de vin au crescut. În Statele Unite, cea mai mare piață, consumul a scăzut cu -5,8%.
În Europa, care reprezintă aproape jumătate din vânzările mondiale, consumul a scăzut cu -2,8% anul trecut.