Companiile aeriene vor genera un profit de 4,7 miliarde de dolari în 2023

Companiile aeriene vor genera un profit de 4,7 miliarde de dolari în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2022

Companiile aeriene vor reveni pe profit anul viitor, pentru prima dată după 2019, în condițiile în care reluarea călătoriilor cu avionul va continua, după doi ani de restricții din cauza COVID-19, a estimat Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA), informează Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Companiile aeriene au pierdut zeci de miliarde de dolari în 2020 și 2021 din cauza pandemiei, însă în prezent călătoriile cu avionul au fost reluate parțial, iar unele aeroporturi au probleme în a face față numărului crescut de pasageri, scrie Agerpres.

Austria le va confisca mașinile șoferilor vitezomani CITEȘTE ȘI Austria le va confisca mașinile șoferilor vitezomani

Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni se așteaptă ca industria transportului aerian să realizeze anul viitor un profit net de 4,7 miliarde de dolari, în contextul în care peste patru miliarde de pasageri ar urma să zboare cu avionul în 2023. Anterior, aceeași asociația estima că revenirea la profitabilitate în 2023 este posibilă.

De asemenea, IATA și-a revizuit semnificativ estimările referitoare la pierderile înregistrate în acest an de companiile aeriene din întreaga lume, până la 6,9 miliarde de dolari, de la 9,7 miliarde dolari cât estima anterior.

"Aceasta este o mare realizare, ținând cont de amploarea pagubelor economice și financiare provocate de restricțiile impuse de guverne în contextul pandemiei", a spus directorul general de la IATA, Willie Walsh, cu privire la prognozata revenire pe profit în 2023.

Cu toate acestea, Willie Walsh, fost director la British Airways și IAG, a avertizat că multe companii aeriene vor continua să se confrunte cu dificultăți anul viitor, citând printre factori reglementările, costurile ridicate și inconsecvența politicilor guvernamentale.

"Companiile aeriene trebuie să rămână vigilente față de orice majorare a taxelor sau tarifelor pentru infrastructură", a spus Willie Walsh, adăugând că printre acestea se numără și acele majorări făcute "în numele sustenabilității".

IATA a precizat că prognozele sale se bazează pe ipoteza redeschiderii treptate a Chinei față de traficul aerian internațional și a relaxării politicii zero-Covid a autorităților chineze. Dacă aceste precondiții nu se vor îndeplini, profitabilitatea companiilor aeriene va fi afectată. Un alt risc la adresa perspectivelor pentru 2023 este acela ca unele economii să alunece în recesiune.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial. 

viewscnt
Afla mai multe despre
companii aeriene
iata