„Va rezista bateria?”. Aceasta a fost întrebarea pe care și-au pus-o inginerii de la ADAC când au comandat una dintre primele mașini VW ID.3, după lansarea acestui model pe piață. La finalul testului, care a durat patru ani, concluzia a fost una fără echivoc.
Una dintre problemele ridicate de cumpărători, cu privire la automobilele electrice, un lucru de care aproape toată lumea se teme, este procentul de menținere a capacității de înmagazinare a bateriei, după folosirea mașinii pe termen îndelungat.
Temerea este cu atât mai îndreptățită cu cât prețul unei baterii este mult mai mare decât cel al unui motor cu combustie, ambele fiind cea mai scumpă piesă de pe mașină.

ADAC, organizația șoferilor din Germania (echivalentul ACR), care are activități consistente în zona de testare a vehiculelor, a realizat un test amplu cu cel mai accesibil automobil electric de la VW, ID.3, pentru a vedea în ce procent își păstrează caracteristicile de încărcare bateria acestui model, după parcurgerea unui număr mare de kilometri.

Testul a început încă din momentul lansării acestui automobil, în 2021, asta însemnând că timp de patru ani mașina a fost rulată în condiții reale de trafic. Analiza bateriei a fost făcută împreună cu inginerii de la Centrul de Testare și Tehnologie din Landsberg am Lech (Germania), iar distanța parcursă a depășit pragul de 160.000 de kilometri.
Exemplarul VW ID.3 testat a fost un Pro S, cu patru locuri, în echiparea Tour, pentru care ADAC a plătit, în mai 2021, suma de 48.550 euro. Distanța parcursă este suficientă pentru ca bateria, care are 77 kWh, să iasă din garanția acordată de producător (160.000 de km sau 8 ani), în încercarea de a descoperi dacă se va produce cel mai grav eveniment acoperit de garanțieȘ scăderea SoH (state of health – starea de sănătate a bateriei) la mai puțin de 70%.

Mașina a fost utilizată și întreținută conform regulilor cerute de producător, mai puțin în privința încărcărilor până la 100%. Pentru ca autonomia oferită de mașină să fie maximă pentru cel care folosea mașina în ziua următoare, vehiculul a fost lăsat, contrar recomandărilor producătorului, în priză, la 100%, pentru multe ore. De asemenea, au fost utilizate stații rapide în 40% din cazuri.
Cu toate acestea, după cum explică ADAC, nu au existat probleme de funcționare sau defecte care să pună în pericol testul, iar la finalul celor peste 160.000 de kilometri, valoarea SoH era de 91%.
Verificările stării de sănătate a bateriei s-au făcut cu ajutorul testului Aviloo (nu este disponibil în România). Acesta a arătat la diferite momente ale testului în ce măsură s-a degradat bateria: la 21.749 km arăta 96%, valoare care s-a menținut până la 69.549 km, când a coborât un procent, apoi a mai scăzut, până la 93%, când au fost depășiți 100.000 km.
Procentul de 91% a fost măsurat la 145.810 km și s-a menținut până la 169.651, când a fost publicat rezultatul testului. La acel moment, bateria era deja ieșită din garanție.

Vehiculul VW ID.3 a fost verificat în mod repetat de către inginerii de la Centrul de Testare și Tehnologie, cu precădere pentru analiza stării bateriei.
ADAC recomandă posesorilor de mașini electrice să ruleze toate actualizările de software, pentru că acestea pot oferi o mai bună eficiență bateriei.
Organizația dă exemplul lui ID.3, care, în timpul testului de anduranță a primit mai multe actualizări de software, inclusiv Planificatorul de rute pentru vehicule electrice. Acesta a permis pe lângă remedierea unor erori, și o creștere a capacității de încărcare până la 170 kW.
Actualizările au avut, de asemenea, un efect pozitiv asupra consumului și, implicit, asupra autonomiei. În special, noul software a îmbunătățit semnificativ consumul de energie pe distanțe scurte și la temperaturi de iarnă de la 0 la 5°C.

În afara bateriei, cei de la ADAC au subliniat și faptul că alte componente, precum caroseria și șasiul, s-au comportat foarte bine. Punțile, suspensia și direcția s-au adaptat bine la greutatea vehiculului și nu au prezentat probleme sau dificultăți semnificative, după cum susțin cei care au testat mașina.
Singura observație importantă pe care o face ADAC referitor la baterie este legată de scăderea vitezei de încărcare pe timp rece, deși mașina dispune de un încălzitor de baterie. Inginerii germani recomandă VW implementarea condiționării bateriei, printr-o actualizare de software.

În ceea ce privește autonomia reală, cei de la ADAC susțin că, pe autostradă, „cu o viteză moderată”, autonomia ajunge la „aproximativ 400 km”, față de cei 525 km declarați oficial pentru un regim mixt. „La temperaturi sub zero grade, ar trebui să vă așteptați la o autonomie de 300 – 320 km”, se mai arată în documentul ADAC.
Consumul măsurat într-un ciclu ADAC, pe bancul de probe, a fost de 20 kWh, cu tot cu pierderi. La finalul testului, consumul mediu afișat era de 18,3 kWh, în urma actualizării software. Pe baza calculelor finale, bazate pe energia încărcată raportat la kilometri parcurși, consumul total a fost de 23 kWh/100 km, acesta incluzând și pierderile la încărcare.
Valorile de consum au variat pe parcursul testului între 13 și 30 kWh, în funcție de condiții și de vreme. Autonomia afișată la începutul testului era de 438 km, iar după patru ani pe bord era afișată la 425 km.
SURSA FOTO: ADAC